Прочитај ми чланак

ЈАЊИЋ: Позив на бојкот избора на северу Косова би био ризичан потез

0

Одлука о расписивању избора за председнике четири општине на северу Косова је осмишљен политички потез заснован на косовском изборном закону а у овом тренутку је тешко предвидети како ће се ствари даље одвијати, оценио је данас председник Форума за етничке односе Душан Јањић.

„Прва могућност је да је ово део шире акције о којој је обавештен Београд и која је координирана од стране америчке админситрације. Председник Србије Александар Вучић сада ће мора да одлучи да ли ће позвати на бојкот тих избора“, рекао је он агенцији Бета.

Јањић сматра да ипак неће бити позива на бојкот јер био то „окренуло сву критику међународне заједнице на Србију и Србе као оне који су прекршили Бриселски споразум, а споразум передвиђа учешће у институцијама Косова“.

До маја, односно до званичног расписивања избора, не треба очекивати коначан став Србије о тим изборима, каже он и додаје да је прилично извесно да ће Београд скривати своје наредне потезе све док то буде могуће.

„Ово је моменат у коме косовске власти могу да кажу како успевају да обезбеде спровођење и поштовање косовских закона на целој територији Косова, а затим да укину таксе на робу из Србије и БиХ. У случају да редослед потеза буде такав, створили би се услови да се наставе припреме за оживљавање дијалога, што би било добро за све, и за међународну заједницу, и за Приштину и за Београд“, додао је он.

Друга опције је, према Јањићевим речима, одуговлачење целог процеса и одлагање избора, што би могло да унесе додатну нестабилност и нервозу међу Србима на северу Косова.

„У сваком случају, треба сачекати наредне потезе обе стране и видети да ли је могуће да се догоди оно што је рекла Маја Гојковић, односно да се настави дијалог уз све тензије“, додао је он.

Трећа опција је озбиљније заоштравање, са ризиком да дође и до тензије и сукоба, а Јањић сматра да је такво решење најмање вероватно и каже да у овом тренутку не види интерес ни Београда ни Приштине за ескалацијом која би значила сукобе.

„Чињеница је да постепена радикализација може да доведе до инцидената, али ја у овом тренутку не видим интерес ни Београда ни Пришине да се тако нешто догоди“, каже он.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!