Прочитај ми чланак

ЈАЊИЋ: Окупљање света више намењено домаћој јавности, него Путину (ВИДЕО)

0

Уредник новинске агенције Бета Драган Јањић, оценио је, говорећи о грађанима који су се окупили јуче у Београду, да је то манифестација која је упућена домаћој публици, а не самом Путину. "Ово је манифестација моћи, а власт хоће да представи то као манифестацију подршке", рекао је Јањић.

Говорећи о грађанима који су се окупили испред Храма да би поздравили руског председника, Јањић је изјавио да је то манифестација која је упућена домаћој публици, а не самом Путину.

„И сам крај, када је Вучић преко патријарха молио Путина да се обрати окупљенима је потврда тога, јер они су ту да би видели Путина и Вучић је желео да он изговори неколико речи. Људи који прате збивања, знају да Путин не воли масовне скупове и да то избегава“, рекао је Јањић.

Истакао је да је то функционисало као нека врста контрамитинга, у односу на протесте опозиције суботом, јер је требало да покаже, како каже, да се председник Путин обраћа народу.

„То је порука опозицији и својим присталицама. Било је више од 1.000 аутобуса сигурно. То је било видљиво у граду, 1.000 аутобуса, то је негде око 50.000 људи, 1.300 аутобуса је око 70,80 хиљада људи. Било је сигурно људи и из Београда, али да би се то третирало као добровољни скуп присталица требало би да се то понови за два дана, за седам дана, међутим, ово је немогуће поновити. Ово је манифестација моћи, а власт хоће да представи то као манифестацију подршке“, сматра Јањић.

Додаје да је било какво поређење са протестима немогуће у таквим условима.

„Јер ту нема специјалне организације, то су људи који долазе својом вољом и о томе би свака власт требало да води рачуна као о чињеници“, каже Јањић.

Одговарајући на питање зашто оваквих скупова није било 2014. године када је руски председник био у посети Србији, Јањић је рекао да тада није било ни протеста.

Говорећи о ордену Александра Невског, који је Путин уручио Вучићу, Јањић каже да је његово мишљење да је орден један комад метала, једна манифестација подршке, која онога ко то даје не кошта ништа, а учвршћује односе.

„Велике силе немају пријатеље, имају интересе, воде се интересима. То је основа свега. Ордење, фреске, цркве, то је само пратећа манифестација“, каже Јањић.

Каже да је потпуно јасно да је власт непрекидно у кампањи.

„Није окупљање света намењено толико Путину, колико је намењено домаћој јавности и томе да се покаже снага на домаћој сцени“, каже он.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!