Прочитај ми чланак

Јаковљевић: Власт задужује чак и нерођене генерације

0

Министар финансија Синиша Мали се похвалио како је држава приходовала 1.75 милијарди долара од емитовања еврообвезница. Ако се на то дода задужење код ММФ-а од 2.4 милијарде долара долазимо до цифре коју је потребно да платимо кинеским кредиторима само у 2023. години. Међутим, постоји оправдана сумња да тај дуг неће бити враћен у новцу, већ предајом неког од индустријских, привредних или природних ресурса.

Међутим, оно што још више брине када је реч о задуживању Србије, јесте дугорочно задуживање и стање јавног дуга. Наиме, јавни дуг није 32.4 милијарди евра како тврди актуелна власт, већ је он преко 60 милијарди, јер поједина доспећа дуга долазе на наплату и након 2050. године. То само говори о чињеници да актуелна власт не задужује само садашње, већ и надолазеће генерације грађана Србије, односно чак и оне који још увек нису рођени. Да трагедија буде још већа, власт користи новац из кредита ненаменски и расипнички и то за пројекте који нису приоритет ни за много развијеније државе, попут изградње Националног и више других стадиона чија ће укупна вредност износити преко милијарду долара.

Када све ово имамо у виду, општи је утисак да се кроз огромна задужења ствара амбијент који ће омогућити додатну, велику корупцију кроз незаконите јавне набавке у којима најчешће постоји само један понуђач, а понуђена цена је далеко изнад реалне.

Милован Јаковљевић 
Народни посланик
Потпредседник Двери