Прочитај ми чланак

ИЗВЕШТАЧ КИНЕСКОГ ЛИСТА: „Први пут сам у Србији, импресиониран сам оним што видим“

0

Извештач кинеског листа "Чајна дејли" Aн Баиџие каже за Тањуг да ће посета Србији кинеског председника Сија Ђинпинга "дефинитивно ојачати везе две земље".

Кинески новинар Aн Баиџие (ФОТО: Танјуг)

Кинески новинар Aн Баиџие (ФОТО: Танјуг)

Члан медијске делегације председника наводи да му је ово први пут да борави у Србији и да дубоко импресиониран оним што види, иако је шефа кинеске државе пратио у посетама широм света.

„Импресиониран сам високим нивоом организације и тиме што су српски председник Томислав Николић и премијер Aлександар Вучић лично дошли на аеродром да сачекају кинеског председника“, рекао је Aн, који је истакао и то што ће председник Николић кинеском колеги доделити највиши државни орден.

Он је нагласио да је, такође, дубоко импресиониран и традиционалним пријатељством и међусобним поверењем између две земље.

„Као што знамо, пре 17 година је у ваздушном нападу НAТО уништена кинеска амбасада у Београду и то је у Кини изазвало бес широм нације, млади су изашли на улице и протестовали против тог варварског чина западних земаља. Сада је кинески председник отишао на место бомбардовања да би исказао поштовање, то место ће подсећати кинески и српски народ на однос наше две земље“, казао је новинар „Чајна дејлија“.

Он сматра да ће ова посета дефинитивно ојачати везе Србије и Кине.

„У економском и сектору инвестиција је пуно кинеских компанија које граде путеве, мостове, аутопутеве… Мислим да Србија може да буде модел кинеске сарадње са држама централне и источне Европе, кинеска влада покушава да успостави тај модел“, рекао је Aн.

Он је навео да ће по повратку у Кину својим пријатељима причати о пријатељству две земље, о кинеским инвестицијама у Србији, али и о „лепим дамама које су посвуда“.