Прочитај ми чланак

Избори и у Српској?

0
ФОТО:  avaz.ba

ФОТО: avaz.ba

У данима када је постало јасно да ће Србија поново на изборе, иста прича, додуше помало стидљиво, отвара се и у Српској. Разлика у изборном законодавству, у односу на Србију, јесте та да у Српској не могу бити расписани ванредни, већ само превремени избори.

То значи да би, ако се они одрже ове године, нова власт имала мандат само до 2018. године и редовних општих избора. Све зависи од Милорада Додика који, као председник Српске, има уставно овлашћење да распусти Народну скупштину, због чега би Централна изборна комисија БиХ морала да распише изборе за тај ниво власти.

Неки, међутим, и овде Додику постављају исто питање које се поставља и Вучићу у Србији – шта ће ти избори кад имаш стабилну већину? Истина, СНСД са партнерима сада има сасвим довољно руку у парламенту Српске, али прича о изборима ипак је отворена.

Нагађања о датуму

У политичким кулоарима помиње се могућност да избори у Српској буду одржани у априлу, и то истог дана када и референдум о раду правосудних органа у БиХ. Такав сценарио не подржава опозиција, која чак предлаже да се превремени избори одрже заједно са локалним у октобру.

– Неколико је разлога због којих би Додик могао да се одлучи на изборе. Један се тиче фамозне приче о „два папка“, односно афере са куповином посланика. Опозиција га оптужује да ова Влада РС нема легитимитет јер је формирана политичком корупцијом. Новим изборима Додик би могао да добије шансу да опозицији избије тај аргумент. Други разлог су, пак, сталне оптужбе за криминал које се пласирају у јавност, чиме је Додик стављен под велики притисак. Евентуалном победом на превременим изборима, Додик би показао да и даље ужива велику подршку народа и тако најлакше запушио уста свима који га нападају – каже саговорник „Вести“ добро упућен у кретања на политичкој сцени Српске.

Опозиција је очигледно осетила расположење у владајућим круговима, па је НДП Драгана Чавића позвао Додика да што пре распише изборе, али и председничке и парламентарне. Опозиција позива Додика да поднесе оставку, али шансе да се то догоди не постоје. Додик, према речима нашег саговорника, нема намеру да скраћује и свој мандат.

– Интересантно је да су готово све партије поручиле да су спремне за изборе, а истовремено ниједна од њих нема релевантно истраживање јавног мњења које говори о расположењу бирача. С обзиром на то да ће се, ако избора уопште буде, они сигурно догодити пре лета, за неко озбиљније истраживање више нема времена. Отуда је поприлично нејасан оптимизам и једног и другог блока, јер и власт и опозиција тврде да би сигурно победили на тим изборима – закључује саговорник „Вести“.

Извор: Вести