Прочитај ми чланак

Иза решетака због увреде члана породице СНС владара? Правници: Смешно и сумануто

0

Да ли би породице јавних функционера убудуће могле да буду додатно заштићене од сваке критике? Невладина организација "Савет за мониторинг и људска права" предлаже да се уведе кривично дело: напад на психички интегритет и спокојство члана породице представника највиших државних функционера. Најављена је и казна од пет година затвора. Правни стручњаци упозоравају да је тако нешто сумануто и недопустиво, јер је противуставно.

Слобода мишљења грађана на рачун власти већ одавно је под лупом. А свака критика на рачун породица највиших државних функционера убудуће би могла да буде сасечена у корену. Јер једна невладина организација предлаже да се због тога уведу измене кривичног закона.

„И то баш у делу кривичних дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије где ћемо инсистирати увођење потпуно новог кривичног дела које би се звало напад на психички интегритет и спокојство члана породице представника највиших државних функционера“, објашњава Марио Спасић из „Савета за мониторинг и људска права“.

А да Закон треба да се измени, мишљења је члан Српске напредне странке Владимир Ђукановић. Каже да родитељи и брат председника Александра Вучића нису дужни да трпе увреде на друштвеним мережама, које, како тврди, нису изостале ни на његов рачун.

„Доживео сам да ми пишу да су ми деца копилад, да сам бизон, да сам лопов, да сам не знам шта, да ми супруга проститука и тако даље. Све то морате као јавна личност стоички да подносите, дужни смо да то подносимо али постоји некада нешто што је прекардашило дара меру“, поручује Ђукановић.

Предложену идеју, професорка права Весна Ракић Водинелић оцењује као опасну и противуставну. Каже и да се на тај начин ствара правни вакуум у ком ће породице јавних функционера бити заштићене као бели медведи, јер ће уместо приватне тужбе због увреде, тај поступак водити јавни тужилац, што ремети правни поредак.

„На тај начин ћемо добити потпуно привилеговану класу, касту људи који постају правно недодирљиви, а код нас су и тако, мимо закона и мимо Устава правно недодирљиви постали и шеф државе и председница Владе и многи други јавни функционери, али они макар уживају неке врсте имунитета, дати мунитет члановима њихове породице, па то се не ради ни у монархијама, то је потпуно, несхватљиво, неприхватљиво, чудовишно“, упозорава Ракић Водинелић.

Уколико измене кривичног закона „заживе“, остаје нејасно како би се само кривично дело дефинисало и то би сигурно могло да остави простор за злоупотребе, поручује Милена Васић из Јукома.

„Када регулишете нешто кривичним законом, то значи да неко може да оде у затвор зато што је урадио то кривично дело, ако ви већ имате постојеће механизме који штите част и углед, безбедност, сигурност и остало за све грађане, па тако и за чланове породица функционера, не видим зашто би на било који начин кроз кривично право чланови породица функционера били посебно заштићени у односу на остале грађане“, указује Васић.

Професорка Београдског унивезитета Биљана Стојковић каже да не може да верује да ће Србија отићи толико далеко и да ће можда усвојити антицивилизацијски предлог закона.

„Хоћемо ли сада увести и преки поглед ка врху власти и онда ћемо и око тога да одлучујемо колико ће људи да заврши у затворима, и на колико времена, зато што су погрешно погледали према премијерки, или према председнику, или било ком министру, стварно је сумануто. Иде некако уобичајеним током. Дакле ово је сада врхунац тог лудила ове власти“, оцењује Стојковић.

За увреде и клевете правни механизми постоје и исти су за све. А да ли предложене законске промене између осталог имају и за циљ цензурисање критике на рачун спорних послова или веза највиших представника власти и њихових рођака остало је нејасно попут и самог предлога измена Закона.