Прочитај ми чланак

ИВИЦA ДAЧИЋ ОТКРИО: ДОС хтео Слобу да склони у Москву!

0
ФОТО: Танјуг

ФОТО: Танјуг

Влада ДОС покушала је да спасе бившег председника СРЈ Слободана Милошевића исте ноћи када га је свргла с власти октобра 2000. године, понудивши му да га склоне у Москву, где му „нико не би ништа могао“.

После пуних 16 година заташкавања ова, најмрачнија тајна 5. октобра коначно је откривена, а о свим детлајима овог тајног дила, ко су били преговарачи и која је у свему томе била улога великих сила сведочи Ивица Дачић, тада портпарол СПС.

„У данима после 5. октобра, пети на шести, седми октобар дошло је и до разговра у којима су у име СПС учествовали Зоран Баки Aнђелковић, и Миломир Минић. Састанак је омогућио Слободан Јовановић, шеф београдског СПС. Представник ДОС био је Небојша Човић. једна од понуда ДОС, односно предлог био је да му уколико се Милошевић повуче с места председника странке, ако прекине да се бави политиком, уколико оде у Пожаревац или на неко друго место они гарантују да му се ништа неће догодити. Претпостављам да је Човић био изасланик и да је о предлогу постојала сагласност целог ДОС.

У исто време у Београд је долазио руски министар спољних послова, тада је то био Игор Иванов. Он је такође разговарао са Милошевићем на сличну тему. Он му је пренео да постоји могућност да српске власти не би биле против тога да оде из земље, да оде у Русију, да би они то омогућили и да му се у том случају ништа не би догодило“, каже Дачић.

На питање да ли је Милошевић такву понуду одмах одбио, Дачић је одговорио:

„Милошевић је размишљао о томе. Рекао је да је причао са неким својим најближим сарадницима и људима из безбедности, који су му саветовали да не прихвати понуду јер немају поверења у такву врсту предлога. Рекао нам је да је све те предлоге одбио да неће да иде из земље, а чак није хтео да се повуче с места председника СПС“.

Извор: Курир