Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Државни интерес да папа посети Србију

0

ivica-dacic--beta

Београд – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је са аспекта државе од интереса да папа Фрањо посети Србију, а да не може да говори о односима Католичке и Српске православне цркве, кад је о том питању реч.

– Мислим да наши државни функционери треба да имају политичке консултације са тако значајним политичким фактором као што је Ватикан, јер Света столица има велики углед, политичку моћ и разуђену мрежу широм света – рекао је Дачић новинарима, после састанка у Београду са секретаром Свете столице за односе са државама надбискупом Домиником Мамбертијем.

Дачић је рекао да Србија политички жели да се с Ватиканом што боље разуме у питањима од заједничког интереса и да може са Ватиканом да разговара и о најнепријатнијим питањима у узајамним односима.

Он је указао да постоји различити погледи на хрватског кардинала, загребачког надбискупа у Другом светском рату (Алојзија) Степинца и додао да „то питање уноси шум у наше односе“.

Дачић је захвалио на принципијелној подршци Ватикана у вези са чланством Србије у Европској унији и у вези с питањем Косова, додавши да Ватикан није признао једнострано проглашену независност Косова.

Дачић и надбискуп Мамберти данас су у Палати Србија потписали међудржавни споразум у области високог образовања.

(Фонет-Бета)