Прочитај ми чланак

Италијански генерал Салваторе Фарина преузео команду над снагама Кфора на Косову

0

Salvatore Farina

(РТС)

На церемонији у Приштини италијански генерал Салваторе Фарина преузео команду над снагама Кфора на Косову од немачког генерала Фолкера Халбауера.

Италијански генерал Салваторе Фарина преузео је данас команду над припадницима међународних мировних снага Кфора на Косову од немачког генерала Фолкера Халбауера.

На церемонији која је одржана у командни Кфора у Филмског граду у Приштини, уз присуство највиших косовских званичника Косова, досадашњи командант је предао дужност италијанском колеги разменом застава.

Халбауер је подсетио на „суочавање с барикадама“ на северу Косова по преузимању дужности прошле године и додао да је Кфор успео да обезбеђује и тај део Косова.

Срби са севера Косова су после покушаја „косовске полиције“ да преузме прелазе на северу блокирали путеве и неколико пута се сукобили са војницима Кфора.

Одлазећи командант Кфора је захвалио на подршци и сарадњи домаћим и међународним организацијама.

„Еулекс је раме уз раме са нама радио на побољшању безбедносне ситуације широм Косова. Желео бих да захвалим институцијама на Косову, посебно бих се захвалио Безбедносним снагама Косова и косовској полицији, које су много напредовале у смислу очувања безбедности, реда и мира у њиховој земљи“, рекао је Халбауер.

Косовска „председница“ Атифете Јахјага је рекла да је Кфор фактор стабилности и мира у региону и да су међународне војне снаге, како је рекла, помогле да Косово постане господар своје судбине.