Прочитај ми чланак

ИПСОС И ЦЕСИД – БЕЗ 2. КРУГА: Вучић председник са 50+, а остали…

0

Београд -- Председник Српске напредне странке и досадашњи премијер Александар Вучић нови је председник Србије, показују резултати Ипсоса и ЦеСИД-а.

Засад нема информација о већим неправилностима, а према прелиминарним резултатима из првог сата – другог круга избора највероватније неће бити.

Бирачи бирају између следећих кандидата: Саше Јанковића, Вука Јеремића, Мирослава Паровића, Саше Радуловића, Луке Максимовића, Александра Вучића, Бошка Обрадовића, Војислава Шешеља, Александра Поповића, Милана Стаматовића и Ненада Чанка.

22:01 – Водећи електронски медији у региону на ударним местима објављују вест да је актуелни премијер Александар Вучић убедљиви фаворит председничких избора.

21:55 – Јеремић: Хвала, Србијо – направили смо први корак

21:51 – Функционерка СРС Вјерица Радета изјавила је да је очигледно да је кандидат владајуће коалиције Александар Вучић победио на председничким изборима у првом кругу.

21:49 – Новинар Зоран Пановић каже да се одговор на питање зашто Александар Вучич има овако висок рејтинг налази у истраживањима јавног мњења, али њих нико не чита

21:45 – Изборни штаб председничког кандидата Саше Јанковића објавио је да је на основу обрађених података са 6,12% бирачких места излазност на изборима била 54,8 одсто.

21:42 – Огласио се и РИК са првим прелиминарним резултатима

21:35 – Функционерка СПС Славица Ђукић Дејановић каже да је према њиховој „грубој процени“ председнички кандидат Александар Вучић има 60 одсто подршке.

21:33 – Бојан Клачар за Б92 каже да су веома мале шансе да Вучић падне испод 50 одсто. То значи, да већ у овим тренуцима можемо да кажемо да Србија има новог председника.

21:33 – У изборном штабу председничког кандидата Луке Максимовића, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, је речено да су разорачани што он није победио у првом кругу.

21:30 – У штабу председничког кандидата Двери Бошка Обрадовића нема никаквих информација

21:24 – Извршни директор Ипсоса Марко Уљаревић је рекао да се може рећи да је Србија добила председника у првом кругу избора.

21:22 – У штабу председничког кандидата Саше Јанковића се и даље уздржавају од изјава, број се проценти и чека се бољи узорак. Јанковић још није стигао, а све је већи број јавних личности које су подржале његову кандидатуру.

У Јеремићевом штабу се ништа није променило у односу на претходних сат времена. У седишту СРС се нико није обратио, нема никаквих резултата. 21:13 – У Бујановцу на шест бирачких места нико није гласао

21:09 – Ако су тренутни резултати тренд који ћемо гледати у наредним сатима, врло лако можемо рећи да је други круг врло мало вероватан. Двоцифрени резултат имају само Александар Вучић и Саша Јанковић, а иза себе је осам кандидата оставио Љубиша Прелетачевић Бели.

20:57 – Александар Вучић остварио је добар резултат на председничким изборима, а иза њега су, према подацима СНС, Лука Максимовић и Саша Јанковић, рекао је функционер СНС Небојша Стефановић.

20:55 – Председнички кандидат Лука Максимовић рекао је за Б92 да је очекивао да ће бар 80 одсто грађана Србије изаћи на изборе. Он је у свом штабу у Младеновцу истакао да је очекивао такав резултат, али и да је “у Србији све могуће“.

20:44 – Стигли су нешто конкретнији резултати, али нас из ЦеСИД-а упозоравају да је у питању и даље ситуације у којој се треба суздржати од коментара.

Узорак је на трећини, односно 33,7 одсто, а резултати су следећи:

Александар Вучић 61,75%

Саша Јанковић 12%

Лука Максимовић 7,4%

Вук Јеремић 5,8%

Војислав Шешељ 4,5%

Бошко Обрадовић 2,1%

Ненад Чанак 1,6%

Милан Стаматовић 0,9%

Саша Радуловић 0,8%

Александар Поповић 0,7%

Мирослав Паровић 0,3%

Истовремено, стигли су подаци и из ИПСОС-а (41,6% узорка): Вучић 58, Јанковић 13,8, Бели 9,2 и Јеремић 5,5.

20:38 – „Бели листићи, па Бели, следеће бела куга бирача“

Професор Факултета политичких наука Иво Висковић оценио је да су изборне тенденције у Србији доста забрињавајуће.

“Прво смо имали беле листиће па Белог као представник анти политике, бојим се да нас на следећим изборима очекује бела куга бирача, излазност мања од 50 одсто. То мора да нас забрињава, бојим се да нам се са тим белинама црно пише”, казао је Висковић.

20:33 – Б92 у штабовима: Да ли ће Николић у СНС? Бели прогласио победу и имао ватромет.

20:25 – Први резултати су стигли!

У питању су резултати са само 0,2% обрађених места и нису релеватнтни нити представљају било какву прогнозу или пројекцију. Такође, у питању су мала места са малим бројем бирача.

На тој првој „тури“ малих места Александар Вучић је добио највише гласова 86,5%, док су Саша Јанковић, Вук Јеремић, Лука Максимовић (Бели), али и Мирослав Паровић добили 2,7%.

Подестимо, из ЦеСИД-а кажу да ће излазност тешко прећи 55 одсто.

20:22 – Ипсос: Излазност у Београду и Војводини изнад просека

20:20 – Шешељ стигао у штаб, јагњеће и прасеће печење на столу.

На традиционално обилној трпези у седишту радикала је, према извештајима РТС-а, било и јагњеће и прасеће печење.

Традиција је, међутим, прекршена јер, како наводи репортер јавног сервиса, овога пута нису саопштени незванични резултати избора, што се очекује између 21 и 22 сата.

20:19 – Шта је ко рекао када је убацио листић?

20:16 – Имајући у виду досадашњи тренд тешко је очекивати да ће излазност на председничким изборима бити већа од 55 одсто, сматрају у ЦеСИД-у.

Како је програмски директор Бојан Клачар рекао за Б92 у 20 часова и даље важи „енигма“, односно немогуће је знати ко су људи који су остали код куће.

„Рекло би се да грађани нису изашли у броју који је најављиван у анкетама. Према последњим подацима, најревноснији су били у Београду, затим у Војводини, па у централној Србији“, каже Клачар.

20:11 – БГ: Ред за гласање у „Степи“

20:08 – Председнички кандидат Лука Максимовић, познатији као Љубиша Прелетачевић Бели, окупио је своје присталице у изборном штабу у Младеновцу.

Док је у кући била журка, а напољу су се окупљени забављали уз музику, присутнима су служене сарме.