Прочитај ми чланак

ИНЦИДЕНТ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Ко је кога пљунуо, а ко је коме псовао мајку

0

Седница Скупштине Србије накратко је данас прекинута због вербалног сукоба посланика Доста је било и посланика СНС Марјана Ристичевића.

Потом је председница Скупштине Маја Гојковић изрекла другу опомену посланици покрета ДЈБ Татјани Мацури која је, како је рекла, пљунула посланика Ристичевића, као и опомену Ненаду Божићу јер му је псовао мајку. У ДЈБ, међутим, најодлучније негирају да је било ко од њихових посланика опљувао и псовао Ристичевића.

– Жао ми је што не могу да изрекнем меру удаљења. Изричем још једну меру – опомену Татјани Мацури, која је од колеге Aрсића већ добила опомену јер је прекидала говорника. Нико нема право да га пљује и нема право да му псује мајку – казала је Гојковић.

Ристичевић је говорио о насиљу над женама и показивао фотографије са прославе правосудних органа коју су, како је рекао, организовали представници бивше власти, а на којој је храна служена на нагим „охлађеним женама да се храна не би кварила“.

– Показивати фотографије на којој се једе храна са голих тела и стављају им новац у брусхалтер – не видим шта је већа илустрација од насиља над женама – казала је Маја Гојковић.

Татјана Мацура је оценила да је показивање слика понижавање жена и тражила је да се на такав начин не нарушава њихово достојанство.

Посланици ДЈБ су Ристичевићу најпре манифестно аплаудирали, а потом су му пришли и наставили вербални окршај са њим и његовим колегом Марком Aтлагићем.

Посланици ДЈБ рекли су за „Блиц“ да су покушавали да изађу из скупштинске сале, али су их у томе наводно спречавали чланови СНС. О томе је на твитеру више постова објавио председник ДЈБ Саша Радуловић.

Они су такође најавили тужбе суду због лажи да су пљивали и псовали Ристичевића.

Ристичевић је након тога рекао да жали због инцидента који није изазвао, и да опрашта онима који су му псовали мајку.

– Да ли је дозвољено говорити о истини? Ја практикујем да илуструјем сликама са интернета док говорим – казао је он и подсетио да је представник бивше владајуће странке говорио о робињама у Србији.

Слике које је показивао настале су на гозби на завршној вечери синдикалних спортских сусрета у хотелу „Ђердап“ у марту 2012. Гости су тада јели храну послужену на телима голих девојака.

ДЈБ: Уставна жалба и кривичне пријаве

Након инцидента ДЈБ је саопштио да су „сви посланици напредњака устали и препречили се испред посланика у намери да им не дозволе да прођу. Насилничко понашање владајуће већине је прешло све границе пристојности и довело Скупштину Србије на ивицу физичког обрачуна“.

Посланици Доста је било су због тога протестовали и пошто председница Скупштине Маја Гојковић није уважила протест, желели су да напусте салу, наводи се у саопштењу.

„Посебно је неприхватљиво што је Маја Гојковић бруталним лажима након инцидента оптужила посланике ‘Доста је било’ да су пљунули и опсовали друге посланике. Ово је брутална и гнусна лаж“, наводи ДЈБ.

Тај покрет је најавио подношење уставне жалбе и кривичних пријава против председнице парламента Маје Гојковић и неких посланика Српске напредне странке(СНС) због вређања.

– Разумемо да то није уобичајна судска пракса, али морамо да заштитимо углед и парламента, и посланика од сталног вређања и омоловажавања – рекао је Радуловић новинарима.

Татјана Мацура је негирала да је пљунула Ристићевића, а Божић да му је псовао мајку, док је Радуловић навео да посланици ДЈБ никада никога нису вређали ни омаловажавали.

– Никога нисам пљунула у животу, а Ристичевич није достојан ни да га пљунем – рекла је Мацура.

Мацура је најавила да ће кривичном пријавом бити обухваћен и посланик СНС Владимир Ђукановић јер је, како је рекла, твитовао да је видео да је пљунула Ристићевића.

Ђукановић је потом изјавио да не види које је кривично дело починио јер је „твитнуо да је Мацура пљунула човека, што и јесте урадила, само не знам шта је ту биће кривичног дела – што сам обавестио јавност преко твитера шта је госпођа урадила?“.

Рекавши да му је драго што посланичка група „Доста је било“ унутар свог посланичког клуба нема правника, и што, како каже, пишу такве глупости, које показују да су нестручни и некомпетентни, Ђукановић се и понудио да им помогне да „нешто напишу“.

– Било би ми баш драго да нешто и дође до полиције или тужилаштва, пре свега – рекао је Ђукановић и „замолио надлежне институције, посебно надлежне из болнице ‘Лаза Лазаревић’ ако могу изврше преглед дотичних посланика, јер њихово понашање указује да су то неурачунљиви људи са умањеном пословном способношћу“.

Гојковић: Стојим иза сваке опомене

Председница Скупштине Маја Гојковић рекла је новинарима да чврсто стоји иза сваке своје речи и опомене коју је данас изрекла и оптужила је опозицију да је престала да дискутује о предлозима закона, јер немају аргументе за то, па им је „једино преостало вербално насиље“.

– Посланици ДЈБ константно вређају и провоцирају посланике СНС, а на десетине посланика може да потврди пљување и псовање – рекла је Гојковић новинарима у парламенту којима је показала и спорне слике о којима је на седници говорио Марјан Ристичевић.

Живковић (НС): Посланици ДЈБ примерено реаговали

Посланик Нове Странке Зоран Живковић оценио је да су посланици Покрета „Доста је било“ данас у Скупштини Србије потпуно примерено реаговали на сталне увреде и омаловажавање владајуће већине.

– Нисам видео да је неко од њих пљунуо, а нисам чуо да је псовао оног који обично говори иза мене, а коме нећу ни име да поменем… и били су потпуно у праву – рекао је Живковић новинарима.

Он је рекао да је владајућа већина својим деловањем и понашењем направила да данашњи Светски дан толеранције буде „таман дан у историји српског парламентаризма“.

Живковић је рекао да су данас у Скупштини представници власти показивали фотографије објављене у таблоидима први пут пре неколико година, а потом и недавно.

– Тада су биле црно-беле а данас су у боји… и очекујем да их следеће пут покажу у формату 3Д – рекао је Живковић.

Шутановац: Зла намера или незнање Маје Гојковић

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да председница Скупштине Србије Маја Гојковић или не зна да разликује насиље у породици и „традиционлани клупски перфоманс“, или има „зле намере“.

– Кад председница НСРС изједначи насиље у породици с традиционалним клупским перформансом! Зла намера или незнање? – написао је Шутановац на Твитеру и објавио четири фотографије на којима се види наступ трбушних плесачица.

Шутановац је тако реаговао на фотографије које су показали Маја Гојковић и Марјан Ристичевић, а на једној од њих је, како је рекла Гојковић, бивши министар одбране, а сада лидер ДС Драган Шутановац и бивши министар културе.

– Ристичевић је желео да покаже како политичари у јавности причају да су за борбу протв насиља над женама, а како се понашају – рекла је Маја Гојковић.

Мариника Тепић: Председница Скупштине реаговала непримерено

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Мариника Тепић оценила је да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић данас непримерено реаговала када ју је поменула током инцидента с послаником Марјаном Ристићевићем и посланицима Покрета „Доста је било“.

Гојковић је током инцидента рекла да „није Мариника Тепић та да свакоме даје реч“, што је посланица ЛСВ оценила и као нарушавања угледа Скупштине Србије.

– То је непримерена изјава и ја нисам могла ни да сањам да је неко спреман да на такав начин нарушава углед Народне скупштине јер су и радна тела (Одбори) део Народне скуптине – рекла је Тепић.

Она је навела и да та изјава говори о председници: „Гојковић је одрасла у радикалском брлогу, и то је за њу можда нормална околност, али за мене није“, рекла је Тепић, која је и председница скупштинског Одбора за европске интеграције.