Прочитај ми чланак

„Имаћете општу побуну“:Ћута запретио властима ако донесу одлуку да се копа литијум

0

“Од ископавања литијума у долини Јадра неће бити ништа. Ако Влада настави да гура ту причу, добиће исти одговор као за мини хидроелектране на Старој планини. Буде ли се појавила механизација код Горњих Недељица, имаће општу побуну”, рекао је за Нова.рс Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка, поводом актуелизовања приче о Рио Тинту и ископавању литијума.

Пре тачно две године, Влада Србије донела је Одлуку да “прекида сарадњу са Рио Тинтом”, али је председник Александар Вучић, на Светском економском форуму у Давосу рехабилитовао “одбачени рударски пројекат”.

Он је у Давосу причао о високим платама које би имали запослени у руднику, као и о економском напретку целе државе због ископавања литијума.

Иначе, Вучић никада није ни крио да је заговорник отварања рудника литијума у долини Јадра, те је после доношења Одлуке о прекиду сарадње са Рио Тинтом у јануару 2022. године, изјавио да је испао “најглупљи председник на свету” , а правдао се речима да је то била одлука Владе Србије и да “није хтео да се меша Ани (Брнабић) у посао”.

Сада је ипак “преузео кормило” и актуелизовао причу о отварању рудника.

“Дали ду*е под кирију”

Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка за Нова. рс категорично тврди „да рудника неће бити“ и истиче да ће власт добити „општу побуну“ ако настави да гура причу о литијуму.

Јовановић је српском државном врху поручио да ће добити исти одговор као за мини хидроелектране на Старој планини, а целу ситуацију око ископавања литијума описао је локалном изреком, управо са Старе планине.

„Старопланинци кажу ‚дали ду*е под кирију‘. Та изрека најбоље описује однос Александра Вучића и ове власти у односу на Рио Тинто. Ту неко некоме нешто дође. Обавезали су се да та прича око рудника мора да се настави и сад немају куд назад. Нека они виде између себе ко ту коме шта дође. Људе у Горњим Недељицама и грађане Србије ништа нису питали, сад нека се растале, а од тог пројекта неће бити ништа“, истакао је Јовановић.

Он је подсетио да је нестало 38.000 потписа грађана Србије који су дали подршку да се о ископавању литијума расправља у Скупштини Србије, да је власт прекршила Устав и да сада, како каже, „бежи од расправе“.

“Поновићу сто пута, ако треба! Буде ли се појавила механизација код Горњих Недељица, имаће општу побуну. Рудника неће бити и то је крај приче! Овамо нам причају како хоће да разговарају, не господо, ви нећете да разговарате, ви хоћете ово да прогурате, јер сте дужни Рио Тинту. То проћи неће, следи општа побуна буде ли се неко играо са идејом да тај пројекат враћа. Тај пројекат није национални интерес, нити је у инетресу било кога. Тај пројекат има за циљ да Рио Тинто и екипа која их је овде довела, згурају милијарде себи у џепове, а да најплоднију земљу натопе концентрованом сумпорном киселином, под изговором да ће нам донети добробит. То се десити неће, далеко им лепа кућа“, категоричан је Јовановић.

Он је на крају истакао и да је у последње три године урађено на десетине студија у којима је струка рекла какве су последице ископавања литијума и да је после струке, подвлачи он, „на реду мотика“, ако власт настави да гура причу о литијуму.