Прочитај ми чланак

И РАСИМ ЉАЈИЋ ЗА ИЗДАЈУ: „Подела Косова добро решење”

0

Министар трговине и телекомуникација Расим Љајић оцијенио је да је подјела Косова добро, али закаснело рјешење против којег је и добар део међународне заједнице због негативног утицаја на друге земље региона.

Љајић је за недељно издање листа Блиц рекао да вјерује да би Албанци “оберучке прихватили” подјелу Косова да је неко то рјешење понудио прије 1999. године.

Фото: Бета

 

Он је рекао да замрзнути конфликт као рјешење косовског питања значи замрзавање европских интеграција, страних инвестиција, унутрашњих реформи и модернизације земље.

“То је опција која и те како има своју цијену … и са друге стране не гарантује да ће се наша преговарачка позиција поправити у будућности”, рекао је Љајић и додао да та опција замрзнутог конфликта доноси популистичко очекивање да би позиција могла да се побољша.

Према његовим речима у рјешавању односа са Косовом реалност говори да вријеме није најбољи савезник Србије.

Љајић је подсетио да је СДПС на чијем је челу одмах по отварању унутршањег дијалога о Косову понудила решење које подразумијева три фазе или три групе питања о којима би се преговарало са Приштином.

Након тих преговора услиједио би период од три до пет година имплеметнације договоренога, након чега би била одржана међународна конференција о статусу Косова, рекао је Љајић.

Коментаришући рјешење по моделу двије Њемачке Љајић је рекао да би било прихватљиво у само једном сегменту: “Слажемо се да се не признајемо, али се морамо трпети и живјети једни поред других”.