Прочитај ми чланак

„ХРВАТСКОЈ НИЈЕ У ИНТЕРЕСУ да Србија сутра уђе у ЕУ“

0

Професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић рекао је у Београду да не очекује промене у односима Србије и Хрватске.

13453076775899c3718d3ab146490922_v4_big

Професор Факултета политичких наука у Загребу Дејан Јовић рекао је у Београду да не очекује промене у односима Србије и Хрватске.

Он је истакао и да је Хрватској у интересу да се проширење ЕУ настави као легитиман механизам притиска на земље кандидате.

Јовић је новинарима у паузи конференције о односима Србије и Хрватске „Хрватска наш сус(ј)ед“ рекао да, међутим, од Хрватске или неке друге земље не завси да ли ће уопште бити проширења Уније.

Он је рекао да се већ дуже време у односима Србије и Хрватске „не дешава ништа сувише озбиљно“, односно да постоје „неки бољи и лошији моменти“ и да дугорочно гледано очекује да ће се наставити статус кво јер ти односи излазе из билатералног оквира“.

Јовић је рекао да би Хрватској било у интересу да се проширење настави због притисака које би тако могла даље да остварује и додао да Хрватску ту не ради ништа што је противно правилима ЕУ.

„Хрватској је у интересу проширење ЕУ јер је прошрирење постало инструмент притискања земаља кандидата што је једним делом било и док је Хрватска улазила у ЕУ и у том смислу је врло ефикасно као средство спољне политике свих земаља чланица“, рекао је он.

Он је рекао да је Хрватској било у интересу да се тај процес настави, али да није сигуран да би јој било у интересу да „Србија уђе у ЕУ сутра“.

Јовић је додао да Србија све док жели да уђе у ЕУ увек може очекивати одређене билатералне услове било од Хрватске или неке друге чланице ЕУ и да су методе притискања легитимно средство политичке акције.

„Све док те земље (кандидати) желе бити чланице ЕУ, процес уласку у Унију их ставља у ситуацију да морају испуњавати оне услове које земље ЕУ постављају пред њих“, рекао је Јовић и додао да су земље кандидати у лошијој позицији од других чланица све док желе да уђу у ЕУ.

Он је подсетио да је тако Хрватска морала да попусти Италији у вези са заштићеним риболовним подручјем или Словенији у арбитражи око границе.

Јовић је рекао и да питање даљег проширења не зависи од Хрватске или неке друге чланице ЕУ.

„Као што видимо, ЕУ је на самиту у Валети имала доста озбиљних питања сопственог идентитета и очекујем да ће се можда на следећем самиту у Риму крајем марта ове године отворити нека од тих питања“, рекао је он у паузи скупа који је организовао Центар за спољну политику.