Прочитај ми чланак

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Хрватски амбасадор одбио да прими протестну ноту

0

srbija-hrvatska-lom

Амбасадор Хрватске у Београду одбио је да прими протестну ноту Србије због блокаде заједничке границе, саопштило је хрватско Министарство иностраних послова.

Амбасадор сматра да су наводи из ноте „о ‘дискриминаторском карактеру мера које се могу упоредити само с мерама предузиманим у прошлости, у време фашистичке НДХ’ увредљиви, непримерени и неприхватљиви“.

„Проблеми великог притиска избегличког таласа који осећају и Хрватска и Србија, треба решавати у духу добросуседских односа и европске солидарности, као и конструктивном сарадњом око доласка и пријема избеглица на хрватско-српској граници. Садашњу ситуацију можемо да олакшамо искључиво координирајући напоре и Србије и Хрватске којима ћемо смањити притисак на заједничкој граници“, наводи се у саопштењу.

Хрватско министарство додаје да ће Хрватска наставити да се снажно залаже за одговарајућу помоћ ЕУ земљама Западног Балкана у управљању избегличким токовима, што је једна од кључних порука јучерашњег Европског савета (самита ЕУ).

Министарство спољних послова Србије раније је саопштило да је упутило протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду у којој „најоштрије протестује због мера забране уласка у Хрватску, које надлежни органи примењују према носиоцима путних исправа Србије и возилима српских регистарских ознака на граничним прелазима између Србије и Хрватске“.

Влада Србије захтева да Хрватска одмах прекине ту праксу којом „грубо крши темељне принципе Европске уније, Уједињених нација, Савета Европе и других међународних организација чији је члан“, пише у протестној ноти Министарства спољних послова Србије.

Мере из времена НДХ

Србија оштро протестује због мера које надлежни органи примењују према носиоцима путних исправа Србије и возилима српских ознака на граничним прелазима.

„Овакве и сличне мере полицијских органа Хрватске, а посебно физичко одвајање носилаца путних исправа Србије од других путника, нису забележене у цивилизованом свету“, наводи се у ноти.

Како је оценило министарство, по свом дискриминаторском карактеру мере се могу поредити само са „мерама предузиманим у прошлости, у време фашистичке Независне Државе Хрватске“.

У саопшењу се истиче да „Хрватска предузимањем ових мера грубо крши темељне принципе Европске уније, Уједињених нација, Савета Европе и других међународних организација чији је члан“.

Влада Србије захтева да се са оваквом праксом надлежних органа Хрватске одмах прекине, наводи се у протестној ноти Министарства спољних послова Србије.

Извор: Бета / Танјуг