Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ДА ПОМИРИ ПРВУ И ДРУГУ СРБИЈУ: Вук Јеремић прави странку

0

Београд -- Вук Јеремић најављује формирање нове политичке организације. Како каже у интервјуу за Недељник, "покушаће да помири Прву и Другу Србију".

„Претходна два месеца провео сам у анализама и саветовању са људима до чијег мишљења држим око тога шта је најбољи пут за наставак политичке борбе. Закључак је да нема бољег начина од креирања нове политичке организације, која ће заступати одређене вредности и представљати кредибилну алтернативу режиму“, каже Вук Јеремић за „Недељник“.

„Намеравам да се у потпуности посветим стварању такве организације, али нисам опседнут потребом да нужно будем на њеном челу“, поручио је он.

Пре интервјуа за Недељник и првог изласка у јавност после избора желео је, како сам каже, да сагледа све своје грешке и пропусте и покуша да схвати да ли је нешто могло да се уради другачије.

Јеремић говори и о грешкама и не крије да је разочаран резултатима председничких избора, пошто је са 20 одсто подршке на почетку трке, завршио на нешто мање од шест.

Како каже, верује да је Србији потребна нова снага на политичком центру, која ће бити отворена за све оне који сматрају да су нам неопходне корените промене, као и нови свеобухватни национални програм.

„Нема успешног друштва без слободног и еманципованог грађанина, али ни без свести о заједничком именитељу и судбини. Нити се национални циљеви могу остваривати на штету слободе и достојанства појединца, нити појединац може искористити све своје потенцијале изван колективног оквира који представљају народ и држава. Сматрам да свест о континуитету са прецима и потомцима појединцу треба да пружи додатни мотив да се остварује и да напредује, а не да му представља терет. Зато ће наша опција на политичком центру бити и слободарска, и демократска, и национална, отворена за све који деле ове вредности“, најавио је Јеремић.

Упитан кога све види у том широком фронту, те да ли ће се базирати на незадовољне у ДС-у или можда у СПС-у, Јеремић каже да ће настојати да у тој организацији буде што више нових људи, који се до сада нису политички ангажовали.

Јеремић је за Недељник говорио и о оптужбама на рачун његове супруге, финансијској подршци током кампање, као и о томе зашто није честитао Вучићу на победи.