Прочитај ми чланак

Зуроф: У Сребреници није било геноцида

0

У Сребреници се није догодио геноцид, већ ратни злочин, поручио је један од највећих светских стручњака за Холокауст Ефраим Зуроф и истакао да се тај појам данас без икакве сумње злоупотребљава у политичке сврхе, али и да Генерална скупштина УН не може да одреди шта је геноцид.

„Изворна дефиниција речи геноцид је покушај да се уништи један читав народ, то није оно што се десило у Сребреници, оно што се тамо десило је ратни злочин“, рекао је Зуроф, који је директор Центра „Симон Визентал“.

Зуроф сматра да је највећи проблем у томе што Генерална скупштина УН није тело које може да одреди шта је геноцид.  „То су људи који заступају одређене државе које се баве политиком и понекада гласају не због истине, већ због политике“, прецизира Зуроф.

Појашњава да људи који желе да добију неку подршку или финансијска средства за неку трагедију коју су преживели, наравно да желе ту трагедију да представе као најгору могућу.

„Геноцид је једна од најгорих могућих трагедија и због тога многи људи покушавају да тврде да су њихови непријатељи желели да почине геноцид против њих и да су га починили.

Међутим, то често није случај“, јасан је Зуроф.  Коментаришући најаву самопроглашеног Косова да ће подићи тужбу против Србије за „геноцид“ и да ће бити захтева за ратну одштету, Зуроф је у изјави за београдску Н1 тв., истакао да „не зна ни за какав геноцид који је почињен на Косову“.

„Они желе да прикажу ситуацију што је горе могуће, а шта је горе од геноцида и Холокауста. Тако да ће они да тврде да је извршен геноцид на Косову, а да ли је истина – није, није истина.

Они вичу геноцид и надају се да ће довољно земаља да их подржи, јер се то ради из политичких разлога, а не због истине“, навео је Зуроф, а преноси Тањуг.