Прочитај ми чланак

Хил: Избори били бољи! Ђилас: Да ти пријатељ Вучић поклони ТВ за сигуран глас!

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас реаговао је на изјаву амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофера Хила, који је изјавио да су избори у Србији протекли "добро" и да су били бољи него претходни који су одржани 17. децембра прошле године. Ђилас је у писаној изјави досталвјеној медијима навео да је амбасадор САД отишао корак даље у подршци организованој криминалној групи која је заробила Србију.

„У децембру је господин Хилл ћутао о крађи гласова, притисцима на бираче, огромном броју гласача са лажним пребивалиштем. Изјављивао је да се радује наставку сарадње са Александром Вучићем и поручивао опозицији да одустане од борбе и да седи код куће. Наредне месеце је потрошио да убеди део опозиције да изађе на унапред покрадене поновљене изборе у Београду“, наводи Ђилас.

Он додаје да је амбасадор САД у јуну отишао корак даље у подршци организованој криминалној групи која је заробила Србију.

„Сада говори да мишљење посматрача из мисије ОДИХР-а, који су навели читав низ неправилности, није битно. Не помиње да је на београдске изборе изашло чак 210.000 бирача мање него у децембру, да нису учествовале три од четири највеће опозиционе странке, да ниједна од кључних препорука ОДИХР-а није примењена. Изговара, без имало стида, да је било мање проблема него у децембру иако су сви видели још веће притиске, пребијања опозиционих активиста и брутално кршење закона од стране Вучићевих медија, чији су уредници почели и да туку новинаре. Није чуо ни антиевропску ни антиамеричку реторику Александра Вучића за кога каже да је поуздан партнер Америке. И ‘ајде што ништа од овога није приметио, али како није видео оноликог Милорада Додика, становника Лакташа, како гласа на локалним изборима у Београду па изјављује да су миграције бирача заустављене? Човек гласао у његовом комшилуку, сликао се, дао изјаву за телевизије, а он нема појма о томе. Једино објашњење је да нема телевизор у амбасади. Ако је тако, предлажем да се обрати свом пријатељу Вучићу. Његова странка за глас поклања сигурним и капиларним гласовима телевизоре. Њему ће поклонити бар пет. Он нема право гласа у Србији, али његов сигурни глас, кад год да се огласи, Вучићу пуно вреди“, наводи Ђилас.

Подсетимо, амбасадор САД изјавио је да и даље постоје проблеми око избора у Србији, али да су они који су одржани 2. јуна протекли боље него парламентарни у децембру прошле године.

„Тешко је донети закључак само на основу посматрача, покушавате да добијете неки општи утисак. И тај утисак је да постоје неки проблеми, али генерално – ово је био много бољи покушај него у децембру, Бројне су реформе и промене које треба спровести, не само сада него у наредним годинама, пре наредних избора – посебно треба решити проблем приступа медијима. Али, чини ми се да је проблем миграције бирача решен и мислим да има помака. Избори су увек тест оптерећења за демократију, надам се да ће људи моћи да се уједине и наставе да раде заједно“, рекао је Кристофер Хил.