Прочитај ми чланак

ХЕЛСИНШКИ ОДБОР: Зар би Николић употребио војску против оних који признају Косово?

0

sonja biserko3

БЕОГРАД – Хелсиншки одбор за људска права у Србији критиковао је изјаву председника Србије Томислава Николића да би у случају да званични Београд призна Косово, „дошло до грађанског рата“.

У саопштењу Хелсиншког одбора се тврди да покушај стварања консензуса на лажним тврдњама да је ЕУ недавно у Бриселу поставила нове услове Србији, тражећи од ње да призна Косово, представља опасан фалсификат и наводи да су ти услови договорени првим Бриселским споразумом још пре више од две године.

„Шта произлази из Николићеве изјаве? Да је он, као председник Републике и врховни командант оружаних снага спреман да употреби силу против оних који би били спремни да признају независност Косова“, наводи се у саопштењу.

Председник својим изјавама, ствара не само непријатељски контекст решавања косовског питања, него и обрачуна с опонентима, тврди Хелсиншки одбор.

У саопштењу се још наводи да Хелсиншки одбор очекује и тражи од председника Републике да води рачуна о реалности, као и о цени политике коју води.

Николић је раније данас негирао да је рекао да Србији прети грађански рат и појаснио да је рекао да би, „уколико неко призна независност Косова и Метохије, дошло до грађанског рата“.

„Рекао сам да би, ако би неко признао независност Косова и Метохије, дошло до грађанског рата“, рекао је Николић новинарима у Страгарима, али није прецизирао на кога мисли када говори о признању Косова.

Извор: Танјуг