Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: „Решење за све наше муке – признање Косова“

0

Приштина -- Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да и даље чврсто стоји иза става да нема укидања такси ни наставка дијалога без признања Косова.

У интервјуу за портла КоССев Харадинај је оценио да досадашњи дијалог Приштине и Београда није ишао у добром правцу и да је за повратак за сто потребан оквир за дијалог, нагласивши да је међусобно призање без подела и припајања „решење за све муке“.

Фото: Танјуг/AП

„Ми постојимо, Косово постоји, оно је држава и Србија сада мора да нађе ту храброст да призна да један сусед који има веома трагичну прошлост због господина (Слободана) Милошевића и режима, нуди међусобно признање и слободну трговину. Не може се на силу продавати код нас. Не може силом продавати на Косову ни Србија ни било ко други. Ако немамо политичке односе, нећемо имати не економске“, рекао је Харадинај.

Он је рекао и да косовска страна од Србије не очекује никакву услугу, али и да је свестан расположења становника са Севера.

„Куповали смо српску робу на Косову двадесет година. Да ли Вучићу и Србији није жао како третирају Косово на којем продају своју робу двадесет година, то је више него милијарду (евра) годишње. Е сад, ако хоћемо решење, постоји решење – признање Косова… Косово је спремно за неке нове односе са Србијом, али то долази уз признања. Гест признања мора да буде веома искрен. Неће се поправити овако“, рекао је Харадинај.

Говорећи о дијалогу са Београдом Харадинај је рекао да тај дијалог није ишао у добром правцу и да је потребан оквир за његов наставак.

„Сада нећемо да улазимо у неки процес, у ком ће увек бити неких лоших изненађења и хоћемо да будемо на сигурном. Дијалог мора имати своје оквире, о чему причамо, због чега седимо за столом. А када бисмо то имали, и када би се то знало, онда би наше понашање било другачије… Ми тражимо оквир дијалога, а оквир дијалога је да седнемо (да разговарамо) за признање“, рекао је.

Он је рекао да разуме да је за многе косовске Србе „прва љубав можда Србија“. „Али ипак, поштовање своје куће, Косова и своје, ја бих рекао и државе, јер Косово није само држава Албанаца, Косово је држава и Србима који живе на Косову и наша је кућа заједничка. И свима осталима – то би било решење, рекао бих, за наше муке“, казао је.

„Сећате се некада у прошлости је била ту Контакт група и Руси су се сложили са тим да не буде враћања уназад, да не буде поделе, а ни спајање. Значи од тада, од Контакт групе у којој су били и Руси, знало се да ће Косово бити и на Северу. Ја верујем да је то решење за наше муке“, додао је Харадинај.

На питање да ли је спреман да откочи дијалог са Београдоим и како Харадинај је рекао да је спреман „на међусобно признање са Србијом“.

„И то је решење, не морамо да избегавамо истину… То што јесте компромис. Ви знате какву је жртву поднело Косово и Косово је спремно на признање и на нове односе и да предјемо преко овога што је било у прошлости“, рекао је премијер Косова у интервјуу за КоССев.