Прочитај ми чланак

Обавезни војни рок-чист маркетинг да се прикрије да Косово де факто признајемо…

0

Професор на Факултету драмских уметности Иван Меденица оцењује, поводом иницијативе Генералштаба Војске Србије за поновно увођење обавезе служења војног рока у трајању од четири месеца, да је то чист маркетинг, јер је потребно стално стварати ванредно стање, поготову што ће, како сматра, наредни месеци бити кључни за Србију, када се ради о важним политичким одлукама.

„Живимо већ годинама у измишљеном ванредном стању, то је део те стратегије стварања напетости, лажног страха да нама прети нека војна опасност, што геостратешки нема никакве основе да може да се деси. То је део маркетинга одржавања константне тензије у друштву, да не обраћате пажњу на реалне проблеме, већ вам се стално сервирају неки проблеми који нису реални“, каже Меденица у Новом дану на ТВ Н1.

Додаје да се прича о враћању обавезе враћања обавезног рока појављује у тренутку када су испуцани други маркетиншки методи и други спинови, и у оном тренутку када је потребно грађанство заплашити.

На питање у којем се тренутку сада налазимо, он наводи да одавно није имао утисак да се није десила нова година.

„Сад смо само у периоду затишја пред кључна дешавања и кључне политичке одлуке. Слутим да ће наредни месеци бити кључни и да ће морати многе политичке одлуке да се донесу“, оцењује.

У том контексту се осврнуо и на питање косовских таблица, односно одлуку да од првог јануара аутомобили са косовским таблицама могу слободно да се крећу по Србији, рекавши да нема ништа против што са косовским таблицама може да се уђе у Србију и обрнуто, јер Косово де факто јесте независна држава.

„Мислим да се на реализацији Охридског споразума итекако ради, медијска машинерија режима се труди да то маскира што више може, али мислим да то неће моћи на дуге стазе да се маскира да се све имплементира. Кључни аргумент (председника Србије Александра) Вучића је да он ништа неће потписати. Колико сам пратио неке аналитичаре, то се од Србије и не тражи, већ се тражи корак по корак имплементација Охридског споразума, и то се и дешава. Тако као што је (косовски премијер Аљбин) Курти рекао – Србија је де факто признала Косово, е сад он тражи да га призна и де јуре. Мислим да за сада немамо ту врсту притиска да га да јуре признамо, али де факто га признајемо корак по корак. Онда када то више неће моћи да се прикрива медијским спиновима, можда ће поново бити потребно створити неку ванредну ситуацију да смо поново пред неким новим војним сукобом, па у том контексту и то враћање војног рока“, указује Меденица.