Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Косово нема територијалне претензије, нити би дало неки свој део

0

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да Косово нема територијалних претензија ни према једној земљи, да је тако утврђено у Уставу и да Приштина неће тражити да признање од Србије буде условљено давањем територије.

Он је после седнице Владе Косова рекао да не зна у ком је контексту председник Косова Хашим Тачи помињао припајање Прешевске долине Косову, али да Приштина нема територијалне претензије нити тражи признање да би дала територију.

„Ако је то цена, онда немамо потребе за признањем, можемо још да чекамо. Можемо без споразума“, казао је Харадинај.

Према његовим речима, отварање питања граница је агенда Русије и њеног председника Владимира Путина.

Косовски премијер је рекао да ће такса која је уведена на робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине бити укинута након што на столу дијалога буде видео уговор о међусобном признању.

„Ми смо за то да се вратимо дијалогу, који се не повезује са таксом, како би смо постигли свеобухватни споразум. Ми нисмо за споразум који за основу има промену граница и територија. То је корак назад“, казао је Харадинај и додао да је отварање тог питања „агенда Путина да Балкан остане отворен“.

Према његовим речима, нико не може да гарантује шта ће се догодити ако се отвори питање граница.

„Отвориће се криза и трагедија у региону“, сматра Харадинај.

Он је казао да је граница између Косова и Србије дуга 381 километар и да је она толика била као административна граница Косова и Србије у бившој Југославији.

„Тадашњим Уставом се није могла једнострано променити. Одлуком Међународног суда правде то су границе Косова, које поштује и Србија“, рекао је Харадинај.

Он је оценио неискреним реакције из Србије по којој нова министарка за пољопривреду, шумарство и рурални развој Дијана Живић не представља српску популацију.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!