Прочитај ми чланак

Готовина и Маркач: И немачка медији говоре да је Хаг донео политичку одлуку

0


Црни петак, пораз трибунала, фатална одлука…

Коментатори водећих немачких медија јучерашњу ослобађајућу пресуду за хрватске генерале Анту Готовину и Младена Маркача оцењују скоро искључиво негативно и називају је „поразом“, „фаталном одлуком“ и „црним петком“ за Хашки трибунал.

„Хрватска је јучерашњу пресуду разумела исправно: није ослобођен Готовина, већ читава нација“ (Франкфуртер рундшау)

Дневник Велт (Die Welt) пише да је прошлогодишња пресуда Готовини била и „политичка пресуда некадашњем хрватском руководству, те је и садашња ослобађајућа пресуда крајње политичка“.

„За Хашки трибунал, који је до сада словио као институција за пример у међународном судству, јуче је био црни петак“, закључује Велт.

Франкфуртер рундшау (Рундсцхау) сматра да је „мање битно да ли је Анти Готовини допуштено да наредне године проведе на слободу“, али да је „ослобађајућа пресуда политичка катастрофа“.

Лист наводи да је „оно што је Хрватска до сада постигла у националној самокритици, уништено једним потезом“.

Светски медији о пресуди из Хага: Славље у Загребу, љутња у Београду

„Хрватска је јучерашњу пресуду разумела исправно: није ослобођен Готовина, већ читава нација. Према оптужници је кажњавани припадник Легије странаца био крив за протеривање људи из Крајине, Србима насељеног подручја Хрватске, за ‘заједнички криминални подухват’ са својим председником Фрањом Туђманом. Након јучерашње пресуде, овог подухвата никада није било“, пише Рундшау.

Лист додаје да су „гранате које је Готовина испаљивао биле порука цивилима да беже“ и да јучерашња одлука „потврђује и обнавља ту поруку“.

Швајцарски лист на немачком Ноје цирхер цајтунг (Neue Zuercher Zeitung) указује на драстичан раскорак између прошлогодишње и јучерасње пресуде и оцењује да она „поткопава веродостојност Трибунала“.

Бечки „Стандард“: Забрињава хистерично прослављање ослобађања Готовине у Загребу

После јучерашње пресуде „спремност за бављење хрватским ратним злочинима у Хрватској бити још мања“

Лист наводи да је „додуше од почетка било јасно да ће бити тешко да се Готовини докажу наводи оптужнице“, али и да ће после јучерашње пресуде „спремност за бављење хрватским ратним злочинима у Хрватској бити још мања“.

„Неспорно је да је након окончања војних акција Хрвата убијено на стотине Срба. Загребачко руководство није ништа учинило да те злочине спречи. Скандалозно је да сада за та недела нико више не може да буде позван на одговорност пред Хашким трибуналом“, оцењује швајцарски лист.

Хрватски медији еуфорично преносе вести о ослобођењу Готовине и Меркача

Свакодневица у избегличком кампу у Крњачи поред Београда

Коментатор Франкфуртер алгемајне цајтунга (Аллгемеине Зеитунг) је пак веома задовољан пресудом, наводи да је „Хрватска била жртва српске агресије“ и да је водила „легитиман одбрамбени рат“.

„Ако је сада утврђено да генерал Готовина није био злочинац, већ да је извршавао своју дужност, време је и да се друге историјске представе о том времену подвргну ревизији. У Београду, али и у неким главним градовима Европске уније (ЕУ)“, наводи Франкфуртер алгемајне.

 

(Бета)