Прочитај ми чланак

ГЛАВНИ ХАШКИ ТУЖИЛАЦ БРАМЕРЦ ПРЕТИ: Радикали ће морати на суд

0

Главни тужилац Механизма за међународне кривичне трибунале Серж Брамерц у изјави за Н1 рекао је да ће чланови Српске радикалне странке морати да се појаве пред судом због оптужби за непоштовање Трибунала у Хагу.

Брамерц је током недеље боравио у Београду. Он је изјавио да о томе није разговарао са српским званичницима, јер се чека одлука по жалби независне тужитељке против одлуке Механизма да се овај случај пребаци српском правосуђу.

„Нисмо разговарали о томе, јер се чека одлука након жалбе. Оно што увек кажемо је да то питање неће нестати – они ће морати да се појаве пред судијама у вези са наводним злочинима које су починили. Ја мислим да постоји пуно добрих разлога зашто би овај поступак требало да остане у Хагу, и да је је ситуација као пре две године, када је Трибунал још функционисао не би било сумње да би се овај процес водио у Хагу. Сада, са Механизмом, који има ограничена средства и измењене надлежности у оваквим случајевима, судије су одлучиле онако како су мислили да је најбоље за случај. Уколико, ипак, на крају овај случај буде пребачен у Београд, пажљиво ћемо пратити како се у њему поступа. Али, да сачекамо одлуку, па ћемо видети“, рекао је Брамерц за Н1.

 

Подсетимо, Хашки трибунал у децембру 2015. оптужио је Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јова Остојића, који је у медјувремену преминуо, за застрашивање сведока у поступку који је пред Трибуналом вођен против лидера радикала Војислава Шешеља.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!