Прочитај ми чланак

Гласове Срба броје изван Косова?

0

glasacke-kutije

Срби са Косова и Метохије моћи ће да гласају на изборима за Скупштину Србије, а у организацију читавог посла, као и 2012. године, укључиће се ОЕБС.

О томе је постигнут начелан договор на последњој рунди дијалога у Бриселу, али тимовима Београда и Приштине предстоји разрада детаља с обзиром на то да косовске власти не желе да организатор гласања на територији КиМ буде Београд. А како би демонстрирали своју “државност” највероватније ће инсистирати и на томе да се гласови броје изван територије покрајине.

Пре две године када се гласало за парламент и председника Србије 35.277 бирача са КиМ гласало је на 90 бирачких места и по затварању биралишта кутије су пребачене у Рашку.

Шеф скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун (СНС) верује да ће кампања моћи да се одвија и у покрајини и да Приштина неће у значајној мери реметити овај процес пошто се и на КиМ ближе централни избори.

– Приштина ће морати да покаже максималну уздржљивост у прављењу проблема да се грађани српске националности изјасне на овим изборима. Њима мора да се омогући право да гласају јер они не признају државу Косово и имају право да бирају и да буду бирани – каже нам Дрецун.

За Марка Јакшића (ДСС), члана Одбора за КиМ, питање о томе где ће се бројати гласови “важно је у државотворном смислу”.

– Ако то буде изван територије покрајине, то значи да Срби са Косова гласају као и, рецимо, наши сународници из Аустрије и то Приштини даје за право да Србе третира као дијаспору. А када би се гласови бројали на Косову, тиме би се признало да је оно и даље део Србије.

МОДАЛИТЕТИ

– Срби са Косова и Метохије гласаће на изборима за Скупштину Србије, поручио је у четвртак Александар Вулин, министар задужен за КиМ. – Постоје модалитети како ће ОЕБС организовати процес и верујем да ће бити као и на прошлим изборима.

(Вечерње новости)