Прочитај ми чланак

Геополитичке игре исламског радикализма на Балкану

0

islamisti

(Томислав Кресовић)

Панисламска интернационала на Косову и Метохији

Геополитички Косово и Метохија је “срце” српске државности које је “ишчупано” из државности Србије вољом НАТО и САД, и делом ЕУ и функционише као протекторат и “недовршена” односно неуспела државна творевина. Косовска државност данас функционише на протекторату ЕУ и НАТО, доминацији “велико –албанске “ концепције, радикалном исламском фактору и јаком утицају албанског нарко картела. Када се све то споји колико год је “немогућа мисија” делује као хеторегена политика различитих геополитичких интереса

Геополитике интереса и конфликта

Каква је геополитика присутна на Косову и Метохији? Прво реч је о геостратешким интересима САД и НАТО присутнах кроз војну базу “Бондстил” код Урошевца. Косово је на известан начин НАТО творевина балканског формата. Други део протектората је под окриљем ЕУЛЕКСА односно ЕУ и интереса моћних држава пре свега Немачке на Балкану. На Косову и Метохији је присутна и геополитика исламског радикализма односно панисламске интернационале која је на Косову присутна од 1995. године и за две деценије формирана је јака мрежа исламског радикализма од муџахедина, вехабија до плаћеника и исламских ратника са Косова који ратују у Сирији, Ираку и за заставе ислама.

Косово је и геополитичка зона глобалног нарко и мафијашког интереса који траје дуже од 25 година. Албанска нарко мафија финансирала је албански тероризам и екстремизам на Балкану ширечи концепт “Велике Албаније”. Преко тог анахроног концепта из 19. Века, подржаног од западних интереса кроз независност Косова 2008. године и прихватања као партнера “ОВК” од стране НАТО, Косово је добило јак милитантни антихришћански карактер.

images

Исламизмом против хришћанства и Срба

Ширење антихришћанске политике и отпора према функционисању Срба на Косову уз протеривање, спаљивање храмова СПЦ и уништавање културних добара Срба и православља јача исламски радикализам који погодује Панисламкој интернационали која сада активно делује у Сирији и Ираку и представља регионални али и глобални геополитчки проблем и сметњу и за интересе САД и ЕУ. Најава ширења Исламске државе, која је кренула из Сирије и Ирака од екстрермих групација, све више добија подршку на Балкану и на Косову и БиХ. Исламски радикализам прави своју “Зелену трансферзалу” која обухвата већи део БиХ, Рашке (Санџака) у Србији, Косова, Македоније, делова Бугарске, Турске.

Овај стари план постаје етапно реализован и сада представља кризно подручје високог ризика. Професор Дарко Танасковић, дипломата и есперт за исламску културу и политику каже: “Албанско-српски историјски сукоб одувек је, поготово са албанске стране, имао и наглашену димензију верске нетрпељивости, али су тек последњи сепаратистички рат и његове последице, у контексту збивања у ближем и даљем окружењу, довели до тога да се екстремни, а одскора и џихадистички вид ислама шире и, условно речено, програмски запати на КиМ као део ‘(пан)исламистичке интернационале“.

zelena-transverzala

Запад отворио пут панисласмизму на Балкану

Балкан је био огледно поље за нову стратегију САД и НАТО у урушавању држава, експериментисању војних и политичких модела и стварању “банана“ држава и марионетских влада. Косово је марионетска инстант држава у којој доминира моћ дроге, мафије, исламиста и отпора према хришћанској, српској заједници. Западна политика је посредно одговорна за ширење ислмамског радикализма на Косову, БиХ. Прво су САД и Немачка толерисале долазак око 20 000-30 000 исламских ратника за ратовање у БиХ и касније на Косову. Обавштајне службе запада пре свега ЦИА, МИ6, БНД знале су и толерисале долазак исламских ратника у борби поритв Срба у БиХ и на Косову.

Исламски радикализам у БиХ је био повезан и са мрежама “Ал Каиде“ одговорне за терористички напад на Сад 11.9.2001. године. Постоје јасне индикације и подаци о исламким каналима у БиХ и на Косову повезани са “Ал Каидом” и својевременим доласком Осаме Бин ладена у БиХ и у Албанију. САД и НАТО су посматрале погром албанких исламских терориста марта 2004. године над српским живљем и црквама и манстарима СПЦ. Таква радикализација ислама САД и већем делу ЕУ није сметала да призна државност Косова 2008. године.

Косово инфицирано исламским тероризмом

Косовске власти ухапсиле су под притиском САД око 40-торицу који су признали да су учествовали у борбама у Сирији. Ухапшене су особе су из Приштине, Пећи, Гњилана, Урошевца, Призрена и Косовске Митровице. Директор Центра Косова за безбедоносне студије Фљориан Ћехаја сматра да је опасност са којом се суочава Косово од стране исламских радикалних група већ позната.

masakr-ubistvo-teroristi

Ово питање сада је са нижег прешло на највиши ниво опасности. На Косову и Метохији присутан је страх од ширења исламског екстремизма. На основу истраге Албанац Патриот Матоши, из Гњилана, убијен у Сирији снајперским хицем, борећи се у редовима радикалних исламиста. Вест је пристигла недуго после објављивања снимка на којем се види како Лавдрим Муџахери, Албанац са Космета, одсеца главу заробљенику. Потенцијални објекти напада су америчка база Бондстил код Урошевца, као и полицијске станице на Косову. Иначе, једини до сада регистровани случај бомбаша самоубице са Космета је Бљерим Хета из Урошевца, који се у Багдаду разнео експлозивном направом убивши притом 50 људи.

(Видовдан)