Прочитај ми чланак

Генерал Делић Вучићу: Доста понижавања Срба, амбасадору Аустралије уручити демарш!

0

Генерал Делић поручио је Александру Вучићу: „Доста је понижавања Срба и Србије. Аустралијском амбасадору да се моментално уручи демарш са захтевом да напусти Србију “.

Позивам председника Србије да у складу са дипломатским кодексом уручи ДЕМАРШ амбасадору Британског Комонвелта Аустралије због вишечасовног шиканирања  грађанина републике Србије Новака Ђоковића приликом  покушаја да легално уђе у ту земљу чиме су изузетно грубо повређени сви међународни стандарди који се тичу људска права и слободе кретања – истакао је генерал Делић и додао:

– Поред уставне обавезе да пружите правну заштиту сваком држављанину који би се нашао у оваквој ситуацији,  подсећам Вас  да сте дужни и да чувате углед Републике Србије пред међународном заједницом, а он ће овим чином недвосмислено бити укаљан уколико изостане адекватан одговор званичног Београда.

С обзиром да је Ђоковић допринео угледу Србије далеко више од Вас председниче, Ваше влада и свих амбасадора заједно, демарш и протеривање аустралијског амбасадора сматрам најблажом могућом реакцијом државе – саопштио је генерал Делић и наставио:

– Посебно зато што се инцидент догодио уз јавно одобравање владе Аустралије, очекујем да се овог пута понашате државнички,  достојанствено, и у име свог народа поступите исто онако  како би поступила и Велика Британија или неки њен комонвелт  у случају да се ово догодило њиховом држављанину на тлу Србије.

Очекујем да сада имате исту ону дозу храбрости какву сте имали када сте уводили санкције братској Белорусији – закључио је генерал Делић.