Прочитај ми чланак

Где је Славиша Кокеза и чиме је купио своју слободу

0

Док је јавност била забављена гласањем напредњака о неповерењу Небојши Стефановићу, затим његовом оставком на место председника градског одбора Српске напредне странке, а онда и "спектакуларним" хапшењем њему блиског председника општине Палилула Александра Јовичића, Славиша Кокеза је остао у сенци. На овог функционера СНС се практично заборавило иако је довођен у везу ни мање ни више него са прислушкивањем председника Србије и плановима за његову ликвидацију. Упркос томе из странке није искључен, бар не званично.

Где је и чиме се бави Славиша Кокеза?

Од како је поднео оставку на место председника Фудбалског савеза Србије човек, коме су се на леђа стављале овако тешке оптужбе, због којих је и саслушаван, као да је у земљу пропао, а колико је познато и даље је члан владајуће странке.

„Желим да обавестим моје сараднике, као и спортску и фудбалску јавност да се повлачим са функције председника Фудбалског савеза Србије. У жељи да, пре свега, репрезентацији омогућим неопходан мир, спреман сам за нову борбу у којој ћу све учинити да демантујем нападе на моје име и личност. Славиша Кокеза никад није и неће бити сумњиво лице људима са којима је близу 20 година делио исте вредности”, написао је Кокеза у саопштењу које је пратило његову оставку.

Посебно се осврнуо на однос са председником Србије Александром Вучићем.

„Поштујући све оно што се у том односу изградило, нико не треба Александра Вучића и Србију да брани од Славише Кокезе, јер Славиша Кокеза је био уз Александра Вучића и Србију када многи то нису смели или хтели. Поносан тада, поносан и сада када се брутално износе опасне неистине које су наравно нанеле штету и функцији коју више нећу да обављам“, навео је Кокеза.

И то је било последње што смо о овом човеку и од овог човека чули. А томе има равно три месеца.

Саслушање, полиграф, јавно одрицање…

Претходно је преживео јавну тортуру.

Тада први човек српског фудбала Славиша Кокеза 28. фебруара провео је поподне у полицији где је испитиван у својству грађанина, а касније је пуштен.

Медији су пренели да је разлог то што је Александар Кајмаковић, власник бројних клубова и ресторана у Београду, а који је саслушан у оквиру финансијске предистраге у случају Беливук, на саслушању рекао да је до пословних односа са Вељком Беливуком дошао преко вишегодишњег познанства управо са председником Фудбалског савеза Србије Славишом Кокезом.

Министар полиције Александар Вулин с тим у вези је рекао да је Кокеза одбио полиграф.

„Кокеза је саслушан у својству грађанина… Било му је понуђено да се изјасни да ли хоће или неће да одговори на свако појединчано питање, што је он одбио. Полиграф није доказ на суду, али готово непогрешиво усмерава на оно што је истина“, рекао је Вулин и додао да полиција сумња у истинитост исказа који је тадашњи председник Фудбалског савеза Србије дао на информативном разговору.

Овим поводом огласио се и председник Србије Александар Вучић.

“Не разумем зашто је човек у којег сам имао поверење одбио полиграф, посебно зато што му је речено да може да иде само са питањем да ли је учествовао у припреми моје ликвидације“, рекао је Вучић.

Кокеза подноси оставку 22. марта и од тада му се губи сваки „јавни“ траг.

Нестао у вртлогу око Стефановића

У међувремену свих 169 одбора Српске напредне странке гласало је о смени министра Небојше Стефановића, кога су страначке колеге оптуживале за много штошта. Најчешће се могло чути да има неке одговорности у прислушкивању председника.

Ова вишенедељна забава широких народних маса завршена је Стефановићевом оставком на место председника градског одбора СНС, док је остао на месту министра и секретара Савета за националну безбедност. Одмах потом уследио је случај Јовичић. Председник општине Палилула Александар Јовичић приведен је због сумње на злоупотребу службеног положаја и трговине утицајем у саизвршилаштву.

Кокеза је пао у заборав, а колико је познато и даље је члан Српске напредне странке.

Има са чим да тргује за слободу

Политички аналитичар Бобан Стојановић сматра да је све у вези са Кокезом део обрачуна са Стефановићем, те да као и у случају министра, бивши председник ФСС вероватно има нешто чиме обезбеђује своју сигурност.

“Након избора Владе прошле године почела је смена људи Небојше Стефановића из МУП-а. Претходних месеци је почело и уклањање његових сарадника са других места. Са трибина, криминалних кругова, полиције дубље, Фудбалског савеза Србије… И тада су помпезно ухапсили Беливука и његов клан, а Папића, Хркаловић, Кокезу, Стефановића су позвали само на информативне разговоре. Иако су их оптужили за озбиљне ствари, они очигледно имају јаке политичке везе и држе се због политичког утицаја. Неко је морао да поднесе оставку (Кокеза у ФСС), неко на неке функције (Стефановић у СНС-у са једне од две функције), али због политичких односа у овом тренутку је то – то”, каже Стојановић и додаје:

“Стефановића и поред свих умешаности и везе са свима осталима споменутима чак нису смели ни да смене са места Секретара Савета за националну безбедност. Тако је и Кокеза сада бивша тема јер вероватно као дугогодишњи Вучићев сарадник има са чим да тргује за своју “слободу”. Само је Јовичић мало више “надрљао” за сада. Али верујем да је ово затишје пред буру. А прва бура ће да крене пред скупштину СНС-а, а друга вероватно пред или након наредних избора. А Кокеза ће се провући уколико има нешто што може да угрози председника СНС-а и Републике”, закључује Стефановић.