Прочитај ми чланак

ФРАНЦУСКИ ПРЕМИЈЕР У БЕОГРАДУ: Србија мора да се прикључи европском консензусу

0
Фото: Дарко Ћирков

Фото: Дарко Ћирков

Вучић: Са Француском на пројектима аеродрома, метроа… Валс: Србија на прекретници, наша влада је ту да вам помогне.

Премијер Александар Вучић изјавио је да је од француског премијера Мануела Валса добио обећање да ће Србија имати још снажнију подршку Француске на европском путу и да је важно и да имамо конкретну економску и сваку другу сарадњу и корист.

Валс: Француска разуме значај Русије за Србију, али …

Премијер Вучић је на конференцији за новинаре је рекао:
„Србија подржава територијални интегритет Украјине, али из различитих разлога нисмо у ситуацији да уводимо санкције Русији и ми то не кријемо.
Ми немамо двоструку политику, већ исту политику према свима и мислимо да наши европски партнери добро разумеју позицију Србије”, рекао је Вучић.
Премијер Валс изјавио је, према Танјугу, да Француска разуме значај Русије за Србију и да не тражи од Београда да жртвује своје односе с Москвом.
Србија ће, међутим, као и сваки кандидат за чланство у ЕУ, морати да се прикључи европском консензусу.

Вучић је на састанку с премијером Француске и привредницима из те земље навео да са позиције пријатељства које везује две земље треба да пређемо још снажније на економске теме.

„Србија је добро место за француске инвеститоре”, поручио је премијер Вучић, а пренео Танјуг.

Подсетивши да укупна економска размена прелази 700 милиона евра, да је Србија извезла 256,6 милиона евра у Француску, што је десетогодишњи максимум, а да је увезла робу вредну више од 400 милиона евра, Вучић је оценио да је Француска једна од првих земаља које су дошле у Србију после 2000. године и да су у Србији сви поносни на „Мишлен”, „Лафарж”…

С обзиром на то да су у Србији 502 предузећа у процесу приватизације, Вучић је рекао да очекује веће учешће француских фирми у том процесу.

Он је навео да је са Валсом разговарао и о великим инфраструктурним пројектима, да је било речи и о Аеродрому Никола Тесла, те да постоји потреба за новом пистом коју би, како је навео, Србија могла да изгради са француским партнерима.

Премијер је поменуо и да је разговарао о метроу у Београду, да меморандум који постоји треба да буде обавеза и додао да би након мера фискалне консолидације које Србија спроводи и учинка који буду донеле, могло да се крене у изградњу.

Истакавши да се српско-француски бизнис форум одржава на почетку његове посете Србији и да показује колики значај Француска придаје економској сарадњи, Валс је, према Танјугу, рекао да добре историјске везе између две земље сада морају да се унапреде много јачим економским везама.

„На вама, привредним субјектима, јесте да обезбедите идеје, инвестиције и радна места.”

Премијер Вучић нам је поставио циљ високо тиме што је рекао колико је радних места у Србији отворила Немачка”, рекао је Валс, подсетивши да је Француска тек десети директни инвеститор у Србији.

Према његовим речима, трговинска размена није на задовољавајућем нивоу, али напредује.

Вучић: Радови на метроу почињу 2016.

Премијер Александар Вучић је, након пословног форума српских и француских привредника и потписивања више пословних споразума, најавио да ће радови на београдском метроу почети 2016. године, а премијеру Француске Мануелу Валсу још једном захвалио на подршци Србији на њеном путу евроинтеграција.

Посебно је истакао значај чињенице да је у порасту извоз Србије у Француску, и то за 37 одсто у периоду 2012–2013. и још 33 одсто током првих осам месеци ове године.

„То повећање извоза у Француску и друге земље јесте добра вест за економију Србије. То потврђује да стратегија Владе Србије даје резултате.

На нама са француске стране је да успоставимо равнотежу трговинског биланса.”

Премијер Србије је на заједничкој конференцији за новинаре оценио је да је у разговору са француским премијером, али и са француским привредницима припремљено и креирано много конкретних мера које ће побољшати економску сарадњу две земље.

Вучић је рекао, осврћући се на више потписаних споразума и меморандума, да верује да ће се све што је потписано спровести у дело.

Вучић је рекао да је са Валсом разговарао о томе да се види шта треба урадити како би се остварили најбоље резултати за обе економије, истакавши да ће он и француски премијер надгледати читав процес економске сарадње.

Србија и Француска потписале шест споразума

Премијери Србије и Француске и градоначелник Београда Синиша Мали потписали су Меморандум о разумевању о градњи метроа у Београду и још пет споразума, јавио је Танјуг.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник компаније „Венси аеропор” и генерални директор аеродрома „Никола Тесла” Саша Влаисављевић потписали су Меморандум о разумевању о развоју међународних аеродрома у Србији.

Директор Дирекције за стратегију и инвестиције Милош Стојановић и директор компаније „Шнајдер електрик Србија” потписали су Писмо о намерама између јавних предузећа „Електропривреда Србије” и „Шнајдер електрик”.

Министар за рад, запошљавање , борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадорка Француске у Београду Кристин Моро потписали су споразум између двеју влада о социјалној сигурности.

Министарка Михајловић и амбасадорка Моро потписали су споразум у области саобраћаја и инфраструктуре, а министар привреде Жељко Сертић и генерални директор француске Агенције за техничку подршку Ањес Арсије споразум о техничкој сарадњи у области јавно-приватног партнерства.

(Политика)