Прочитај ми чланак

Фото-монтажа као доказ сарадње Двери и Жена у црном

0

Неколико портала рециклирало је стару изјаву активисткиње организације Жене у црном Сташе Зајовић и довео је у везу са недавним протестима. Текст је илустрован фото-монтажом Сташе Зајовић (на порталу Ало назване Маша) и председника покрета Двери Бошка Обрадовића, уз опаску да су њих двоје „најбољи пријатељи”, што су демантовали из организације Жене у црном.

Реченицу „Министарство одбране претворило се у министарство одбране ратних злочинаца и њихову промоцију” активисткиња организације Жене у црном Сташа Зајовић изговорила је у априлу прошле године током јавне акције „Реконструкција злочина” у Кнез Михаиловој улици, а не на протесту испред Централног затвора, као што наводе портали.

FOTO: fakenews

На фотографији која се појављује у тексту делује као да Зајовић и Обрадовић седе једно поред другог и разговарају. Ова слика је фото-монтажа настала манипулативним спајањем две фотографије са различитих догађаја (1, 2). Сваки од портала – Ало, Информер и Република – при навођењу ауторских права на ову неназначену фото-монтажу потписују своју редакцију.

Уз навод да се ова два актера налазе на протестима испред Централног затвора, портали су Зајовић назвали новом најбољом другарицом Бошка Обрадовића. Из организације Жене у црном за FakeNews Трагач кажу да нико из организације никада није имао контакт са Обрадовићем: „Пре три године, током наше акције у Лесковцу, биле смо нападнуте од стране припадника Двери из Лесковца, који су организовано дошли на нашу акцију и све време је ометали, вређајући учеснице и учеснике, претећи и на крају гађајући их јајима”, кажу из организације Жене у црном како би илустровали њихов однос са покретом Двери и наводе да су том приликом поднели кривичну пријаву против више чланова Двери.

Жене у црном за Трагач наводе и да нису организатори скупа испред Централног затвора: „Наши активисти и активисткиње појединачно узимају учешћа на тим скуповима”, објашњавају из организације.

Ову вест пренели су портали Ало, Информер, Република и Theworldnews. На свом Твитер профилу фото-монтажу је поделио лидер покрета Левијатан Павле Бихали.