Прочитај ми чланак

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ усвојио Резолуцију о Србији

0

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтеграција, даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ и наводе приоритети реформског процеса

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о Србији, којом се поздравља напредак Србије на путу евроинтеграција, даје подршка за нове кораке ка чланству у ЕУ и наводе приоритети реформског процес

Европски парламент је на пленарном заседању у Стразбуру великом већином гласова – 524 гласа за од присутних 673 – усвојио Резолуцију о Србији.

Резолуција „поздравља ангажовање и напредак Србије у процесу евроинтеграција“, а дрзава позива да у комуникацији са граданима „активно промовише своју ЕУ стратегију“.

Европски парламент поздравља отварање 8 поглавља у приступним преговорима и износи очекивање о отварању нових поглавља са Србијом.

Резолуцијом се и овога пута наглашава да је примена реформи кључна за наставак европског пута Србије.

Поздравља се и генерално побољсање економске политике у земљи и напредак ка функционалној трзисној економији.

Наглашава се важност средњих и малих предузећа у економији Србије и позива на „даље побољшање пословног окружења“ у земљи.

И ове године Србија је од стране Европског парламента позвана да „постепено усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, укључују политику према Русији.“

Србија је похваљена за „конструктиван и хуман однос“ према мигрантима.

Резолуција наглашава да је у Србији „направљен напредак у области правосуђа“, али да „независност правосуђа још није осигурана у пракси“.

Такође се износи „забринутост због недовољног напретка у борби против корупције“, а од Србије се тражи „јасна политичка воља да се то питање реши“.

Европски парламент поздравља „активну улогу Србије у међународној и региноланој полицијског и правосудној сарадњи“ као и напредак у броби против организованог криминала и тероризма.

Резолуција наглашава важност независних регулаторних тела у земљи као сто су институција омбудсмана, повереника за информације од јавног знацаја и Агенција за борбу против корупције.

Од Србије се тражи даље залагање на заштити припадника рањивих група као сто су Роми, особе са инвалидитетом, ЛГБТ популација, мигранти и затвореници.

Једина област за коју у Европском парламенту кажу да нема напретка јесте слобода изражавања и присуство самоцензуре у медијима у Србији.

Од власти у Србији се тражи да осигурају и примену закона о заштити мањина.

Војводина се помиње као део Србије који је „одрзао висок степен заштите мањина“.

Истворемно Европски парламент поручује да „аутономија Војводине не сме бити ослабљена“.

Резолуцијом Европског парламента похваљен је „конструктиван приступ Србије билатералним односима у региону, било да су у питању земље на путу ка ЕУ или чланице ЕУ“.

Од Србије је и овога пута затражена пуна сарадња са Трибуналом у Хагу, а као једна од кључних приоритета евроинтеграција Србије наводи се нормализација односа са Косовом и „пуна примена“ договореног у дијалогу Београда и Приштине, укључујући и „питање Заједнице српских општина“.

Две стране се позивају да дефинишу „нове теме разговора у оквиру дијалога, у циљу бољег живота грађана и свеукупне нормализације односа“.

Овогодишња Резолуција о Србији бележи и забринутост Европског парламента због тензија између Србије и Косова са поцетка године, а две стране су позване да се уздрже од акција које би могле да угрозе постигнути напредак у дијалогу.

Ова Резолуција за основу је имала известај известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера о напретку Србије у 2016. години.

Након подношења 325 амандмана усаглашени текст нацрта Резолуције усвојен је крајем фебруара на Спољнополитичком одбору Европског парламента.

Финално изгласавање Резолуције одлагано је два пута- прво због председничких избора у Србији, а затим и због ванредних парламентарних избора на Косову.

Европски парламент годишње усваја резолуције о напретку свих земаља које су у процесу приступања ЕУ.

Ове резолуције нису обавезујућег карактера, али имају тежину политичке препоруке једне од три најзначајније институције ЕУ.

КУКАН ПОЗДРАВИО УСВАЈАЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ

Председник парламентарног Одбора за сарадњу са Западним Балканом Едуард Кукан поздравио је усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту.

Он је позвао Европску унију да отвори нова поглавља у оквиру приступних преговора са Србијом, а Београд да ради на реформи владавине права у земљи.

„ЕУ препознаје активан ангажман Србије у процесу преговора о уласку у Унију. Желим да видим још отворених поглавља што би био одраз имплеметације неопходних стандарда“, поручио је Кукан.

Кукан каже да је Србија прошла кроз процес политичких промена и да би је важно да се после председнички избора настави европски пут Србије.

„Потребна је јака политичка воља у кључним областима, као што су владавина права, правосуђе и његова независност али и борба против корупције. Сведоци смо да се проблеми настављају када је у питању слобода медија, укључујући нападе на новинаре и смањење простора за рад цивилног друштва. То су неки од темеља модерних европских друштава које морамо стално да бранимо“, поручио је Кукан у саопштењу после усвајања Резолуције о Србији у Европском парламенту.

Едуард Кукан је нагласио да Србија игра важну улогу у региону, доприносећи стабилности и сарадњи и позвао лидере у Србији да наставе са конструктивном и одговорном регионалном политиком.