Прочитај ми чланак

ЕВО ЗАШТО ВУЧИЋ НЕ СМЕ НИКАД ВИШЕ да свечано отвори неку зграду или фабрику!

0

„Желим да позовем све грађане у Србији да дођу и виде колико је лепо“ – то је укратко политички програм текућег режима.

Сажео га је и прецизно изнео сам Вучић, када је у суботу свечано отворио једну стамбену зграду у Београду (на води). Шта је тачно лепо, остало је неизговорено. Можемо да нагађамо на шта се мислило – на фасаду, или на ходнике и заједничке просторије (базен и теретану) у згради, или на станове, или на околину, или на поглед с прозора и терасе…

Даље већ можемо да замислимо: сваког јутра на улазу у зграду окупља се група радозналих житеља Србије вољних да уживају у лепоти. Дочека их водич (рецимо управитељ зграде или Вучић лично) и заједно крећу у обилазак. Бућну се у базену, провежбају у теретани а онда крену у индивидуалне посете по становима да баце поглед с терасе или прозора. На крају туре, на растанку, љубазни водич или Вучић сам поздрављају их речима – ви овако никада нећете живети, али сте барем видели колико је лепо.

У пристојним земљама то се не ради. У пристојним земљама легитимни представници грађана или народа (тамо су грађани и народ синоними) отварају школе, аеродроме, путеве, болнице… – објекте, дакле, важне за заједничко добро житеља тих (срећнијих) земаља. Нигде легитимни представници народа не отварају ни фабрике ни стамбене зграде, ако су фабрике приватне, а станови нису социјални. Јер, нема доброг разлога да особе које се старају за заједничко добро позивају грађане да славе реализацију нечијих приватних интереса (колико год да су ти интереси легитимни и у другом или трећем кораку заиста важни и за опште добро).

Некада су се овде свечано отварале фабрике јер су биле у такозваној друштвеној својини: церемонијом отварања симболично се стављало на знање да оне (наводно) припадају свима, то јест самом (радном) народу. Када пак Вучић отвара приватне фабрике и стамбене зграде, то само показује колико је ова земља постала јадна а текућа власт неспособна да створи услове да житељи Србије пристојно живе и раде.

Како је позвао житеље Србије да дођу и виде колико је лепо у Београду (на води), Вучић би сваки пут када отвори неки приватни погон могао да позове људе да дођу и виде како то изгледа када неко има посао и ради. Могао би режим да оснује и туристичку агенцију која би водила људе да им покаже како би живот могао да изгледа. То би био последњи корак у реализацији политичког програма клике на власти: никада нећете живети пристојно, али можете да гледате – то је Вучићева порука грађанима Србије.

Првим станарима свечано отворене стамбене зграде Вучић је обећао и шампањац. Није било довољно што су због њиховог стана неким другим људима нелегално срушене куће; није било довољно што је због приватних интереса инвеститора и власника станова у тој стамбеној згради измештена главна железничка станица и раштркана широм Београда у још недовршене станичне зграде; уз све то, председник државе лично ће им послати и шампањац. Мање сретни житељи једног другог насеља у Београду уместо шампањца су од власти добили црквену брвнару.

Не верујем да је тим људима икада пало на памет да од Вучића очекују шампањац, али се вероватно нису надали ни брвнари, макар она била и православна. На њихово негодовање, Вучић одговара – ако вам досади поглед на брвнару, увек можете да се спустите на Саву и видите колико је лепо. Нама пак остаје да се питамо у чему је разлика између житеља два насеља, па једни добију шампањац а други шиканирање.