Прочитај ми чланак

Ево кад је све СНС блокирао путеве, а сад говори да је то противзаконито

0

Суштина је у томе, да буде потпуно јасно, онај ко блокира путеве и улице, људи треба да знају да све што раде, раде противзаконито - рекао је у синоћном ванредном обраћању председник Вучић.

У знак протеста због усвајања закона о референдуму и експропријацији, еколошки активисти и грађани блокирали су саобраћајнице у Београду, Новом Саду, Шапцу, Пожеги, Зрењанину, Ваљеву, Крагујевцу и Прељини.

Под блокадом је био и аутопут код београдског Центра Сава, мост Дуга у Новом Саду на ком је жандармерија покушала да пробије блокаду, као и мост у Шапцу, где је избио инцидент када су маскирани мушкарци палицама, чекићима и багером кренули на грађане.

‘Блокада путева је противуставна и противзаконита’, главна је порука коју хорски понављају представници власти и функционери Српске напредне странке, на челу са председником Александром Вучићем.

И ништа проблематично не би било у овој Вучићевој изјави да није било случајева када је Српска напредна странка подржавала кршење тих истих закона или их чак сама кршила.

Тако, рецимо, нису били пријављени митинзи напредњака у Нишу и Лесковцу у децембру 2019. године, који су организовани у знак протеста због насловнице недељника НИН и Кораксове карикатуре у листу Данас, на којима су председник Вучић и снајпер. Према писању Јужних вести, и полиција је потврдила да напредњаци нису пријавили ова окупљања.

Недоследност имамо и на примеру блокаде саобраћајница. Јер како другачије објаснити да су блокаде еколошких активиста противзаконите и противуставне, док су вишедневне блокаде путева близу административних прелаза Јариње и Брњак пре два месеца биле легитиман чин политичке борбе? Срби с Косова и Метохије су у септембру камионима блокирали магистралне путеве због реципрочне одлуке тзв. Косова о издавању привремених регистарских ознака за возила са српским регистарским таблицама, а на барикадама су, према писању медија, виђани високи функционери Српске листе, водеће партије косметских Срба, која има безрезервну подршку председника Александра Вучића и Српске напредне странке.

Као “чисти политички криминалци” нису окарактерисани ни одговорни за постављање барикада на магистралном путу Звечан-Косовска Митровица у месту Рударе у марту 2018. Срби са севера Космета тада су блокирали саобраћај након што је специјална јединица косовске полиције РОСУ ухапсила Марка Ђурића, тадашњег директора Канцеларије за КиМ, јер је “илегално ушао на Косово”.

У зависности од тога да ли је била власт или опозиција, Српска напредна странка имала је двоструке аршине и према протестима малинара. У јуну 2018. године интервенисала је полиција када су произвођачи малина, незадовољни ниском откупном ценом малине, зауставили саобраћајај код Пријепоља на магистралном путу ка Црној Гори. Седам година раније, када су били опозиција, не само да су имали разумевање за вишедневно блокирање пута код Ариља, већ су најоштрије осудили “злоупотребу полиције и репресивне мере” примењене против малинара.

У фебруару те 2011. године опозициона Српска напредна странка организовала је велики митинг испред Дома народне скупштине, са ког су претили да неће напуштати улице ако власт не распише ванредне парламентарне изборе у року од два месеца.

“Дајте нам два месеца, које и ми дајемо њима. Ако силеџије, као и до сада, не буду желеле да слушају, у априлу ћете ме затећи овде како седим на стиропору да се не прехладим. А и ви понесите стиропор, ако желите да ми се придружите”, рекао је тадашњи председник СНС-а Томислав Николић на митингу у Београду.

Ипак, уместо блокада улица широм Србије седењем на стиропору, напредњаци су се одлучили за другу радикалну тактику ванинституционалне политичке борбе. Не би ли изнудили ванредне парламентарне изборе, Томислав Николић је 16. априла почео штрајк глађу и жеђу, одмах након митинга “Дан за промене”. Због скупа, који је уредно био пријављен, осим централних улица био је затворен и Бранков мост, којим је прошла колона напредњака, предвођена Александром Вучићем.

Дакле, иако је тачно да је блокирање саобраћајница противуставно и противзаконито, видели смо да је Српска напредна странка имала двоструке аршине према блокадама путева, у зависности од тога ко их је организовао, односно да ли је била власт или опозиција. Зато изјаву Александра Вучића да онај ко блокира путеве и улице ради то противзаконито, оцењујемо као “недоследну”, пише Истиномер.