Прочитај ми чланак

ЕУ:“Санкције Русији – обавеза Србије“

0

Johannes Hahn

Комесар ЕУ Јоханес Хан изјавио је да Србија треба да испоштује обавезу и уведе санкције Русији, јер се на то правно обавезала у оквиру приступних преговора.

„Србија се правно обавезала, у оквиру приступних преговора да постепено усагласи своје ставове са ЕУ о тешким питањима као што су санкције Русији. То је веома важно и очекујемо од Београда да испоштује ову обавзу“, изјавио је комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Хан за „Вечерње новости“ од четвртка.

Европски комесар који у четвртак долази у Београд, додао је и да има разумевање за историјске везе Србије и Русије и да разуме да се Београд не приморава да направи једноставан избор.

„Ваша држава је идентификовала улазак у ЕУ као свој кључни стратешки циљ, који је премијер Вучић потврдио током недавне посете председника Путина Србији. Очекујемо од представника ваших власти да наставе да показују приврженост коју имају према кључном стратешком циљу уласка у ЕУ“, рекао је Хан.

Нагласио је и да је темељни ангажман Србије према вредностима и интересима ЕУ важан и током њеног председавања ОЕБС-ом наредне године.

„Ово опредељење Србије не сме да буде доводено у питање у корист приступа ‘тамо-амо’, између ЕУ и Русије“, рекао је Хан.

Он је поручио и да се политика проширења не доводи у питање и да је његов циљ да подржи Србију и да јој помогне да напредује на путу ка ЕУ.

Упитан када ће бити отворено прво преговарачко поглавље, Хан је одговорио да је тренутно јасно да неће бити остварена једногласност земаља чланица ЕУ да би се отворио прво поглавље, пре него што буде констатован напредак у поглављу 35 које се односи на нормализацију односа са Косовом.

„Будућност и Србије и Косова је у Европи. Не постоји алтернатива паралеленом сталном напретку и једних и других ка ЕУ. Зато очекујемо од свих зеамља чланица да испрате овај процес и подстичу нормализацију односа између Београда и Приштине“, поручио је Хан.

(Бета)