Прочитај ми чланак

ЕУ: Строжа контрола на границама Шенгена

0

eu evropski parlament _0002

Министри унутрашњих послова земаља Европске уније данас су у Бриселу донели одлуку о знатно строжој контроли исправа путника на границама ЕУ и уласка у зону Шенгена, у циљу сузбијања теоризма и појачаног прилива илеганих имиграната, у последње време и са Западног Балкана и нарочито самопроглашеног Косова.

То је саопштио председавајући заседања, летонски министар унутрашњих послова Рихардс Козловскис, који је пренео да ће и држављани чланица ЕУ бити строжије надзирани и да, уз проверу путних исправа, од јуна на граничним прелазима могу бити проверени и пасоши или личне карте, „ако постоје назнаке опасности“ за безбедност ЕУ.

На молбу агенције Бета да објасни да ли то значи промену за држављане земаља Западног Балкана који могу без виза путовати у ЕУ, Козловскис је предочио да ће у потпуности бити искоришћене постојеће могућности за надзор шенгенских граница.

Летонски министар је додао да ће се користити шенгенске и све друге базе података за проверу идентитета лица, укључујући поверљиве „назнаке опасности“ ако се испостави да је потребно.

Он је упозорио и да у земљама ЕУ постоје разне претње од терористичких напада и нагласио да ће за европску двадесетосморицу од кључне важности бити како размена, тако и анализа обавештајних информација о тим претњама.

(СПУТНИК)