Прочитај ми чланак

ЕПС-у платите и до 1.700 дин. чак и када не потрошите ни један киловат – ево зашто

0

Грађани Србије који имају викендицу или читав месец проведу ван куће, на одмору, свакако ће морати да плате струју, чак и ако нису потрошили ниједан једини киловат, и то све због накнада, пореза и акциза, као и таксе за РТС коју плаћају апсолутно сви - само јер имају прикључак.

Од 1. новембра, у јеку грејне сезоне, струја је почела да се обрачунава по новим, вишим ценама, и то је заправо било треће поскупљење у протеклој години.

Поскупљење од 9,28 одсто осетили су сви сви потрошачи, неважно да ли су потрошили 1.000 или нула киловата, јер рачуне морају да плате сви, чак и они који ништа не троше, већ само имају прикључак у рецимо, викендици, у коју током месеца за који плаћају, нису ни крочили.

Тако рачун без потрошње може да буде и до 1.500 динара.

Рецимо, потрошач који има 11,04 киловата обрачунске енергије и трофазни прикључак, за месец у којем ништа није потрошио, ипак ће платити 1.280 динара.

У тај трошак улази обрачунска снага, што у пракси одређује број уређаја који истовремено могу да буду укључени, а сваки киловат плаћа се 54,258 динара – што је у овом примеру 599,01 динара фиксног трошка сваког месеца.

Потом, ту је и трошак гарантованог снабдевача у фиксном износу од 160,67 динара, што је заправо накнада за дистрибуцију која одржава систем.

На то долази још и акциза, ПДВ и такса за јавни сервис коју потрошачи сваког месеца плаћају 299 динара.

Већа обрачунска снага, већи и рачуни

Они потрошачи који имају већу одобрену снагу, рачун за нула потрошених киловата платиће још више.

Рецимо, са обрачунском снагом од 13,8 киловата, рачун ће бити око 1.470 динара.

За још већу одобрену снагу, 17,25 киловата, рачун ће бити око 1.700 динара.

Потрошачима стигли огромни рачуни

Новембарски рачуни који су каснили, били су непријатно изненађење за већину потрошача, јер су сви очекивали поскупљење од десетак одсто, а добили драстично више рачуне.

Тако је Марко А. за Нова.рс испричао да младом пару из Русије издаје једнособан стан од 30 квадрата, а да је њихов октобарски рачун износио око 2.300 динара, да би новембарски био далеко већи – чак 12.700.

Београђанка Јелена досад је плаћала струју између 4.000 и 5.000 динара, да би на новембарском рачуну угледала износ од 13.000.

Струја поново поскупљује у мају… или ипак не?

Струја би требало (поново) да почне да се обрачунава по новим, вишим ценама од 1. маја ове године, а ова поскупљења енергената, четврта по реду за годину и по дана, последица су аранжмана Владе са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Без обзира на договор са овом међународном институцијом, министар финансија у техничком мандату Синиша Мали рекао је да у аранжману са ММФ-ом “јасно стоји да нема потребе за повећањем цена струје и гаса 2024. године”.

Како су Агенције за енергетику Србије објаснили за Нова.рс, Електропривреда и даље није тражила сагласност за поскупљење, баш као ни Србијагас, иако би према договору са ММФ-ом и “плави енергент” требало да поскупи управо у мају.

“Агенција проверава оправданост захтева за промену цена струје и гаса онда када их добије од снабдевача, што до данас није био случај”, рекли су из Агенције.