Прочитај ми чланак

Џон Роблес (амерички индијанац): Срби, са ватром се борите ватром

0

dzon robles

Џон Роблес, новинар и блогер, Индијанац пореклом из Порторика, говори за Геополитику

„На личном нивоу ја осећам јаку наклоност према српском народу, и дубоку тугу због онога што су арогантне америчке геополитичке архитекте урадиле Србији и српском народу.“

Џон Роблес је несвакидашња личност. Он је по пореклу Индијанац, који седамнаест година живи у Русији, где је затражио и добио политички азил. Џон Роблес је сарадник „Гласа Русије“. Енергија са којом Џон Роблес на блоговима и друштвеним мрежама брани Србију је задивљујућа. На иницијативу наше сараднице Светлане Максовић, Џон је са задовољством прихватио позив за интервју Геополитици.

Поштовани господине Роблес, Ви сте у последње време објавили велики број текстова о Косову. Шта Вас је мотивисало да са доста енергије пишете о Косову и да станете на ову, у свету, непопуларну страну – српску?

– На почетку бих желео да изразим своје задовољство што су моји чланци привукли пажњу ваше редакције и многих Срба; ганут сам и веома срећан. Шта ме мотивише веома је тешко питање, пошто су моји мотиви вишеслојни и комплексни као што је и ситуација која Балкан окружује и махинације САД да преузме и покори свет. На личном нивоу осећам јаку наклоност према српском народу, и дубоку тугу због онога што су арогантне америчке геополитичке архитекте урадиле Србији и српском народу.

Ситуација има много сличности са оним што се догодило у земљи у којој сам рођен, Порторику. Највећа разлика је та што Србија и српски народ нису били истребљени, и што српски народ није био толико слаб и лако поткупљив као што су били Порториканци.

Моја подршка српском народу, било како било, потекла је од 1995. када је САД напала Југославију. НАТО напад на Југославију представљао је акт агресије и рат против човечности. Србија, бивша Југославија, никад нису нападале или представљала претњу за НАТО или Сједињене Државе.

Изговор за напад био је заснован на наводном масакру босанских муслимана од стране Срба у Сребреници, што је ноторна лаж. Сигурно је да се српска војска сукобила са војницима, али је игнорисана чињеница да је над преко две хиљаде Срба, углавном жена и деце, извршен покољ пре него што је ушла српска војска. Фабриковање које је постало портретисање српске агресије у Сребреници је попримило колосалне размере. НАТО и САД су игнорисале чињенице јер су имале сопствене планове за регион и већ су демонизовале Србију, из јединог разлога − зато што је била наклоњена Русији.

Амерички аутор Едвард Херман, кога сам имао прилику да интервјуишем за „Глас Русије“, до сада је обавио најбољи посао у погледу откривања истине о Сребреници и лажима о масакру. Попут лажи о 11. септембру без олупине авиона.

Није ми јасно како су Америка и НАТО подржавали босанске муслиманске убице. У исто време, било је веома чудно за многе људе у САД зашто Америка подржава тамошње муслимане, иако их било где другде демонизује. То је била прва зачуђујућа ствар.

Када сам био дете, и назад 1970-их, 80-их и 90-их, беле банде би ишле унаоколо и тукле муслимане и било кога ко би имао блискоисточни изглед, много пута их и убијајући, и Влада би увек гурала антимуслиманску пропаганду да каже држави колико су зли и опасни ти муслимани били. То је важило за све мањине, али нарочито за муслимане.

Све војне акције против муслиманских земаља биле су представљене на овај начин, а такође се испоставило да су биле лажи, и лаж коју је спровела америчка влада против муслиманских фанатичних крвника постала јасна у Сребреници када је сама САД подржала те исте муслимане.

Србија је продужетак политике коришћења муслимана у борби против пријатеља Русије. То је главни разлог што је Србија демонизована од стране САД, јер је Србија на истој страни руске геополитичке шаховске табле.

Зашто, по Вама, Запад тако упорно брани Албанце? Како Ви видите решење тог проблема, шта саветујете Србима да треба да чине како би сачували ову за њих историјски важну територију?

– Само затошто су Албанци попустљив народ, лако је манипулисати њиме, а доносе огроман прљав новац за САД и ЦИА, и помажу САД у постизању циљева у Србији и на Косову. Као и у све прљаве и корумпиране групе, САД је укључена широм света; Албанци су поткупљиви и учиниће све што Запад жели. Да су Срби тако лаки за манипулацију, они би били на истој страни са Србима.

Мој савет Србима? Могао бих имати невоље ако дам савет, али једини начин за суочавање са силом и бруталним бездушним злом јесте да га истребите или присилите на покоравање. Српски народ је снажан, поносан и моралан, и можда је то разлог због кога су тако наивно веровали Западу и допустили Западу и његовим агентима да га преваре. Исту грешку су многи народи начинили.

Тешко је да, када сте добри, сагледате чисто зло; када су људи добри, они теже да пренесу сопствену доброту и поглед на свет на друге.

Па, мој савет Србима је да се са ватром бори – ватром. Ако Запад не поштује међународно право, вежите их за судове у недоглед, задобијте међународну подршку и присилите их да поштују закон и национални суверенитет који је загарантован међународним правом.

Откријте какви су то империјалистички геноцидални манијаци – јер заиста то и јесу. Ватра против ватре. Укључите се у скривене операције против свакога ко би да подрије државу и суверенитет Србије. Организујте се и уједините. Не верујте никоме.

Оно што је неопходно су масовне мирне демонстрације током дана, и „удари − повуци се“ тајне герилске акције ноћу. Нека се Албанци доведу у такву непријатну ситуацију да би одустали од Косова. Окружите Косово физички и психолошки уским зидом мирног српског отпора да неће смети да погледају Србима у очи.

Пресеците њихове комуникације са спољашњим светом, блокирајте путеве, опорезујте све што купују а пролази кроз Србију, користите добру стару пропаганду, засипајте их ноћу српским песмама, православном музиком и српским баладама, али то чините мирно и мудро.

Ако се НАТО појави, све снимајте станите испред њихових возила и тенкова, и снимајте све. Нека свет зна да је Косово Србија и да Срби нису народ са којим се може играти тек тако, али увек одржите висок морални ниво.

Најважније, понављајте чињеницу изнова и изнова и изнова да је територијални интегритет Србије садржан у међународном праву, добијте подршку на правним основама из земаља као што су Русија, и стотине других које су патиле у империјалистичким рукама. Стекните подршку УН за поштовање граница Србије према међународном праву, тражите истрагу за истрагом, све док се коначно нешто не уради, али не трпите и не улазите у послове са ђаволом.

Можете ли нам рећи нешто о Вашем пореклу? Ви сте индијанског порекла и наше читаоце би занимало да нешто више сазнају о Вашем племену Таино односно Аравак.

– Тоје тешко питање, јер би били потребни дани да се исприча читава историја индијанских народа у Америци. Када је Колумбо открио Америку, ако заиста можете открити земљу где су људи вековима живели у миру, римокатоличка црква издала је оно што су назвали Доктрином открића.Ово је омогућило европским окупаторима да краду индијанске земље, почине геноцид и покоре оне који би могли да се претвори у робове. Бројке је готово немогуће замислити, али неки тврде да је десетине и десетине милиона Индијанаца убијено у Америци.

ЦИА је спровела бројне експерименте у Порторику, са циљем уништавања домаћег становништва. Они су спроводили програме стерилизације на нашем народу и начинили земљу територијом САД.

Када ме је САД лишила држављанства, Ненси Пелоси и њена канцеларија рекли су ми да не заслужујем америчко држављанство. То је амерички став према староседеоцима.

Пошто Американци свима држе лекције о етничком чишћењу и геноциду, можете ли за читаоце Геополитике нешто више рећи о истребљењу Индијанаца у Америци? Колико је тај процес трајао и да ли се зна колико је племена уништено? Да ли постоји неки оквирни податак о броју убијених? Како се тај процес истребљења одвијао и колико је трајао?

– Оличење је лицемерја да људи из државе коју су изградили робови на украденој земљи стеченој после геноцида било коме диктирају ишта на ову тему. Верујем да се ова политика наставља и до дана данашњег и да геноцид „Американаца“ над Индијанцима неће престати док сви Индијанци не нестану.

Опет, веома је тешко одговорити укратко на ово питање, а за мене и веома емотивно, али могу рећи да је процес истребљења почео са другим Колумбовим доласком, и може се рећи да је почео са мојим народом. Легенда каже да је, када је Колумбо оставио посаду где је данас Порторико и вратио на следећeм обиласку, открио да су сви његови Шпанци убијени. Шпанци су били луди од похлепе и нису повели жене са собом.Они су силовали и убијали Таино жене и практиковали ствари као што је приморавање момака старијих од четрнаест година да им доносе злато, а ако они не би то учинили, Шпанци би им одсекли руке и пустили их да искрваре на смрт. Оно што су чинили женама је било још горе.

Када је открио да је гарнизон уништен и да су сви мисионари и војници мртви, издато је наређење да се убију староседеоци. Вратио се са војницима и геноцид је почео.

Када се први пут срео са народом Таино, 12. октобра 1492, Колумбо и његова посада били су први Европљани које су Таино видели. Колумбо је писао: „Они су трговали са нама и давали нам све што су имали, са добром вољом/…/било им је велико задовољство да нам угоде/…/Они су веома пажљиви и непознато им је зло/…/нити убијају нити краду/…/Ваше височанство може бити сигурно да на свету не постоје бољи људи. Они воле себе и своје ближње, лепо говоре и нежни су и увек се смеју…“

Када је Колумбо стигао, веровало се да постоји чак милион Таино Индијанаца на Хиспањоли и још пола милиона у Порторику и Јамајци. То је било око 1492. Ипак, неки тврде да је број Таино Индијанаца достизао и осам милиона. Бартолом де ла Касас је писао 1508. да је преко три милиона Индијанаца нестало између 1494. и 1508. Друге процене су сличне, и постоји сагласност да је до 1510. број Таино Индијанаца сведен на 50000. То значи да су милиони умрли, а већина њих од болести које су донели Европљани.

То је истина за све Индијанце. Индијанци су били чисти људи који су поштовали Земљу. Када су Европљани дошли, највећим делом су били прљави, нису се купали, били пијане убице и преносили многе болести на које Индијанци нису имали имунитет.

Шпанци су били милосрднији, они су узимали индијанске жене за супруге, тако да су се крвне линије мешале, остављајући јужни и централноамерички индијански ДНК чак и данас. Енглези и Французи и други Европљани који су путовали у Северну Америку били су умешани у злокобну кампању истребљења.

Као и Шпанци, и они су открили да Индијанци нису материјал за робове. Лако су умирали у потчињеном положају и под теретом рада који им је био наметан. Због тога су Европљани довели робове из Африке. Они су били много чвршћи и нису подлезали европским болестима као што је био случај са Индијанцима.

Док су Шпанци поштедели део жена и деце, Енглези, Французи и северни Европљани су убијали жене и децу као животиње, или инфицирајући их болестима, или гладовањем, или немилосрдним убијањем.

Тешко је рећи колико је племена било; неки индијански научници тврде да је било око сто главних групација или нација. Уједињене нације набројале су 566 признатих племена 2012. године, и отприлике 225 непризнатих племена. Тако је само у тзв. САД. У Канади има око 34 нације, у Јужној Америци је остало око 250 племена. Број који је у Северној и Јужној Америци истребљен од стране Европљана креће се у хиљадама.

Геноцид над Индијанцима наставља се до данашњег дана, верујем, само на много суптилније начине. Ако проучитеисторијуИндијанацаСеверне Америке, један од најбољих примера геноцидне природе Европљана је заблуда Дана захвалности. Ово је најбоље рекао један Ми’кмак Старац, др Данијел Паул, кога сам имао част да интервјуишем.Он је описао како је прави први Дан захвалности био у стварности масакр над Индијанцима који су доносили храну изгладнелим досељеницима.Они су заузврат убили мушкарце и силовали и убили жене и децу. Право значење америчког празника Дан захвалности је да се захвали што су Индијанци били тако лако убијени и да је тако лако украсти њихове земље.

Можете ли нам нешто рећи о садашњем положају Индијанаца и староседелачког становништва у Америци? Какав је статус тих резервата и живот у њима?

– Индијанциданас живе врло затворен и одсечен живот. Ви говорите о нацијама и народима који су уништени. Индијанци који су остали не желе да им се смета и не желим да дам превише информација о њима, јер је то наметљиво. У принципу, Индијанци и даље у покушавају да поврате нека права над земљом, покушавају да спасу и сачувају оно што је остало од њиховог народа, културе и језика.Сви Индијанци воле Мајку Земљу, и цене њу и Велики Дух који везују све нас.Амерички Индијанци су били највише миран и демократски народ на Земљи. У ствари, сама демократија је научена од Индијанаца.Европљани нису имали демократију, имали су монархије, имали су похлепу, сејали су смрт и уништили све на свом путу као рак.

Српском, као и руском народу, то је тешко разумети.Иматесвојуземљу, Русиимају својуземљу. Амерички Индијанци имали су своју земљу која им је украдена, и били су приморани да живе на најгорим комадима земље којих је било, како би били изоловани и задржани. Мој народ је први земљу изгубио од стране Шпанаца и Американаца, тако да ништа није остало.

Када сам био дете, ишао сам у беле америчке школе, и иако смо с времена на време живели у резерватима, мој отац је успевао да нас уклопи са белим Американцима. Мој брат и сестра су научени да треба да се стиде своје расе и да је крију. Да, ја имам шпанске крви и то је требало да буде сакривено, али велика је тајна наше породице, и нешто што нисам сазнао све док нисам напунио петнаест година, да је моја бака била последња пунокрвна Таино Индијанка на земљи. Чињеница коју сам био учен да кријем и да је се стидим током свог одрастања.

Мој ујак, који је био комунистички порторикански „Индепендентиста“ током кубанске револуције ме је натерао да прочитам „Мајн Кампф“, да бих могао да разумем са чиме смо се борили. То бих препоручио свим мислећим људима чије су нације под нападом.

Постоји болестан део човечанства који је затровао свет као канцер и нажалост они данас контролишу већи део свега. То је један од разлога због кога осећам емпатију са Русима. Нацисти су класификовали Русе и Србе и све остале за које су веровали да су инфериорни, па је Русија изгубила око 27 милиона људи у одбрани против нациста. Штета што Руси нису били ту да спасу Индијанце као што су спасли Јевреје.

Једна од ствари које се добро сећам јесте да је мој отац рекао: „Мораш да се кријеш јер је данашњи свет – свет белог човека, и он ће те убити због онога што јеси“.

Оно што је посебно занимљиво јесте да Ви сада живите у Русији. Како се сналазите у тој необичној, огромној земљи? Како бисте могли описати Русе?

– Русија је била добра према мени и мојој деци. Из бриге за своју безбедност не могу превише говорити о Русији и својој ситуацији, али могу рећи да у Русији имам политички азил. Русија и председник Путин били су независни и имали су храбрости да стану против САД и заштите мене и моју породицу, на чему сам им веома захвалан. Живим овде већ седамнаест година, говорим руски, моја супруга је Рускиња, једног дана надам се да ће ме људи почаствовати назову ли ме Русом.

„Глас Русије“ је дивна организација која се не боји да каже истину. Без обзира на то колико далеко би Запад ишао да ту истину сакрије. Зато им аплаудирам за храброст, морал и искреност за објављивање и слање истине у свет.

Додали бисмо и питање шта мислите о захтевању независности Тексаса од САД.

– Сједињене Државе су окупиране од стране потомака геноцидних сквотера који живе на украденој индијанској земљи, тако да питање има мало значаја за мене. Као и српска ситуација са албанским сквотерима…