Прочитај ми чланак

Џефри Најс: На делу су нечасни и неосновани покушаји да се рехабилитује Милошевић

0

Праг -- Бивши главни тужилац на суђењу Слободану Милошевићу Џефри Најс каже да су на делу нечасни и неосновани покушаји да се рехабилитује председник Југославије.

dru-dzefri-nais-najs--2704-2015
Најс је за Радио Слободна Европа рекао да је у питању вађење једне реченице из контекста и истиче да у процесу против Радована Караџића није суђено Милошевићу.
 

Он сматра да су такви наводи британског новинара Нила Кларка „вероватно део кампање оркестриране из Србије – и могуће је из Русије“.

Најс тврди да је, иако су на свим странама чињени ратни злочини, „једноставна и необорива чињеница да је у сукобима деведесетих далеко највише злочина поцчнила Србија – и по броју и по тежини – и они воде ка Милошевићу“.

То је, каже, констатовало и судско веће на крају презентовања доказа тужилаштва, али је Милошевићева смрт онемогућила изрицање пресуде, наглашава Најс.

Он указује на то да је веома важно имати у виду да се сваки поступак води посебно, те да то значи да докази у процесу једном оптуженом, у овом случају Караџићу, нису толико усредсређени на остала осумњичена лица која су поменута у овом предмету, дакле на Милошевића.

„Ако је неко заинтересован да детаљно истражује, треба да се фокусира на одлуку судија у процесу Милошевићу на крају извођења доказа тужилаштва“, истиче Најс.

Он објашњава да је утврдивање кривице људи попут Милошевића, Караџића, Младића и осталих веома комплексан процес, за шта је потребно пажљиво разматрање свих доказа.

„Не постоји пречица за људе, попут Кларка, који настоје да рехабилитују Милошевића тако што истргну један параграф из целе пресуде, погрешно га цитирајући и користећи ван контекста“, закључује бивши тужилац Најс.