Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Сексуално образовање – антиуставни експеримент еврофанатика (Видео)

0

dveri

Двери позивају да се до даљњег обустави одржавање експерименталне наставе из тзв. репродуктивног здравља у 10 средњих школа на северу Србије.

Као политички покрет породичних људи изражавамо своју забринутост поводом увођења новог пилот-пројекта у наше образовање, под лажним називом „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу у 10 гимназија и средњих школа на северу Србије. Да буде грђе и горе, цела заврзлама покренута је преко Покрајинског секретаријата за спорт и омладину политички непотребне и екононски штетне администрације АП Војводине!

Покрет Двери је крајем недеље послао писмо надлежним образовним институцијама и телима: Министарству Просвете, Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, Просветном савету, Синдикату просветних радника и Заводу за унапређивање васпитања и образовања са питањима у вези са увођењем овог анитуставног експеримента у образовни систем Србије, али одговоре још нисмо добили. Преко својих повереништава у местима и градовима где је уведен овај пилот пројекат Двери позивају директоре школа и Савете родитеља да се огласе и размисле о неколико врло важних чињеница и питања.

1.Да ли сте упућени да је увођење овог сумњивог пилот-пројекта директно кршење Устава Републике Србије?

Наиме, у члану 43 Устава стоји: „Родитељи и законски стараоци имају право да својој деци обезбеде верско и морално образовање у складу са својим уверењима“. Сматрамо да се увођењем сексуалног образовања директно крши ова уставна одредба, јер родитељи нису консултовани да ли је предвиђена настава и садржај приручника у складу са њиховим верским и моралним уверењима. Сигурни смо да би известан, ако не и већи број родитеља имао озбиљне примедбе на поједине садржаје приручника.

2.Да ли је за увођење овог предмета консултован Савет родитеља односно тражена сагласност родитеља појединачно?

У Уставу Републике Србије врло јасно у члану 64 пише: „Деца уживају људска права примерено свом узрасту и душевној зрелости”. Сматрамо да је њиховом узрасту и душевној зрелости примерено да их родитељи, који су у природној брачној заједници између мушкарца и жене, васпитавају и образују на ову тему.

Даље у члану 64 Устава Републике Србије пише: „Деца су заштићена од психичког, физичког, економског и сваког другог искоришћавања или злоупотребљавања”. Од 1.200 ђака који треба да учествују у том пилот-пројекту, само један ученик је одбио да слуша нови предмет, наводи се у саопштењу за РТС. Од када то малолетна лица имају право да одлучују о оваквим темама без сагласности родитеља, кад и за одлазак на екскурзију ученици морају да имају сагласност родитеља?

Ако се Савет родитеља није састао по овом питању и ако сваки родитељ није дао писмену сагласност да пристаје да његово дете присуствује часовима „сексуалног образовања“, онда је и више него јасно да се ради о психичком злостављању деце, а самим тим и кршењу Устава Републике Србије.

3.Да ли сте упознати са чињеницом да за увођење овог предмета није било стручне јавне расправе нити озбиљне стручне припреме наставника?

Врло је неозбиљно, чак и деградирајуће за просветни систем, да око овако важне теме није било стручне и јавне расправе, као и да предавачи овог наметнутог предмета буду студенти завршне године медицине и психологије. Зашто онда у средњим школама, на пример, руски језик, не предају студенти четврте године Филолошког факултета? И из овога је јасно да овај пилот пројекат мора бити стопиран.

4.Да ли Вам је познато да је поменути спорни предмет злоупотребљен за промоцију идеологије хомосексуализма малолетним лицима, што многе озбиљне државе, попут Руске Федерације, строго законски забрањују и кажњавају?

Предвиђени Уџбеник у појединим сегментима изгледа као рекламни материјал неке фармацеутске куће, која промовише своје контрацептивне производе, а не као озбиљан уџбеник који служи за образовање деце, што такође понижава читаво школство у Србији. У њему су чак и дате конкретне дезинформације и научно недоказане и обориве тврдње, као и научној критици подложне дефиниције у вези са зрелошћу за ступање у сексуалне односе, хомосексуалношћу  и контрацепцијом, док се сексуално опредељење за апстиненцијом или чедношћу, као подједнако могућим опцијама у животу сваког човека, ни не спомињу!

Због свега наведеног у овом писму Покрет Двери сматра да директори и Савети родитеља 10 школа у северној Србији у којима се експериментално, без јавне и стручне расправе, као и без сагласности родитеља, уводи овако по више основа споран предмет морају да се огласе по овом питању, свесни да је увођење овог пилот-пројекта директно кршење Устава Републике Србије и да у томе не смеју учествовати!

И да на крају јасно нагласимо: Покрет Двери се на основу свог програма породичне политике апсолутно залаже за ваљано здравствено образовање и упознавање са значајем репродуктивног здравља које је озбиљно нарушено великим бројем абортуса и болести зависности, али то није оно што нуди овај предмет, већ нешто сасвим друго. Да бисмо дошли до праве теме, правог предмета здравственог образовања, морамо најпре зауставити овај експеримент над нашом децом за чије увођење нису питани ни родитељи ни стручна нити шира јавност.

Информативна служба Покрета Двери