Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Очајан буџет и неодговорна власт

0

sablon-DveriИзвештај са 20. седнице Скупштине општине Звездара одржане 30. 12. 2014. године.

Као и претходних година, и ове године општинска власт се потрудила да „изненади“ одборнике у њеним последњим данима, и да им уручи новогодишњи поклон пре него казаљке на сату откуцају поноћ у новогодишњој ноћи. Поклон се састојао од позива за присуствовање новој седници СО и позамашног дневног реда који се зауставио на тачки 33. Што због чекања да градска Скупштина усвоји буџет, што због стандардне спорости и инертности општинског руководства, одборници су и овог пута део материјала за седницу добили само неколико минута пре обавештења председника Скупштине за почетак исте.

У мору докумената свакако се по значају и важности издвајао предлог буџета за 2015. годину. Оно по чему се овај предлог разликовао од свих досадашњих, јесте чињеница да никада није садржао већи број страница и табела, али и да никада буџетска средства планирана за активности од највећег значаја за живот грађана Звездаре нису имала мање нула. Кривица за такво стање у коме су се нашли Звездарци мањим делом лежи у тешкој економској ситуацији која влада у целој земљи, а већим делом у неодговорној, неспособној и недомаћинској, како бившој тако и садашњој локалној власти. У прилог овој тврдњи, говори следећи упоредни приказ појединих расхода предвиђених буџетом за 2015. годину.

Из овог приказа јасно се уочава једнакост између две групе планираних расхода. Прву групу представљају средства за отплату кредитних задужења и судских казни, док се друга група односи на читав низ активности као што су: помоћ социјално угроженим лицима, превоз и исхрана деце, безбедност деце, обнова школа, развој спорта и омладине, развој пољопривреде, и много тога другог. Тешко да би било ко од одборника имао приговор да су кредити узимани за реализацију инвестиционих пројеката који би подстакли развој предузетништва, покренули привреду и отворили нова радна места.

rashodi opstine zvezdara c

Међутим, уместо за инвестиционе пројекте кредити су узимани за реконструкцију месне заједнице и за покривање дуга ЈП СЦ „Олимп“ према извођачу радова на изградњи отворених базена, о чему смо више пута писали у нашим текстовима. Овакви потези општинске власти директна су последица одсуства било какве визије, стратегије и неразумевања потреба Звездараца. Уместо да је реконструисала, на пример, ОШ „Драгојло Дудић“ о чијем лошем стању бруји читава јавност, општина је улагала стотине милиона динара у УК „Вук Караџић“ која ових дана одлази у ликвидацију и прелази у руке града Београда, а са њом и новац грађана Звездаре.

Од осталих тачака дневног реда највише полемике су изазвали планови пословања ЈП СЦ „Олимп“ и ЈП „Пословни простор Звездара“ за 2015. годину. Док за план „Олимпа“ можемо рећи да садржи велики број непотребних података, лоших и непотребних формулација, као и недовољно информација о важним темама, са друге стране, план пословања „Пословног простора Звездара“ представља право „ремек дело“ по питању неписмености, и уједно увреду и понижење за све одборнике да један такав документ уопште дође у њихове руке. Управо је то суштинско питање које се овде намеће, и које су одборници Двери упутили општинском Већу: како је могуће да документ који садржи више десетина правописних грешака, погрешне формулације, мешавину ћириличног и латиничног писма, буде усвојен од стране директора „Пословног простора“, затим од стране Надзорног одбора тог истог предузећа, од општинског Већа, и да на крају стигне и до одборника Скупштине општине?

Из овог примера се види да је могуће. Зашто? Зато што нити директор, нити Надзорни одбор, нити Веће, не читају материјале које су дужни да читају и не раде посао за који су изабрани. Због претходно изнетих пропуста у раду, одборничка група Двери затражила је од општинске власти смену директора ЈП „Пословни простор Звездара“ господина Јована Алексића, распуштање Надзорног одбора, као и разрешење са функције члана општинског Већа господина Горана Јаића и господина Роберта Милићевића, задужене испред Већа за рад тог јавног предузећа. Уместо одговора шта ће власт конкретно предузети поводом овог скандала добили смо осмехе, из којих се могао наслутити одговор. А он гласи: ко још данас чита материјале за седницу.

Пажњу одборника опозиције привукао је и Извештај о реализацији стратешких циљева развоја општине за период 2010-2015. година. Зашто је проценат реализације циљева свега 36%? Зашто је тим за праћење реализације циљева формиран тек септембра 2012. године и зашто до сада нисмо добили ниједан годишњи извештај од тог тима како тече реализација циљева? Зашто извештај разматрамо 6 месеци пре истека периода на који се стратегија развоја општине односи? То су само нека од питања која су одборници Двери поставили предлагачу поводом ове тачке дневног реда, а на која нису добили одговор.

Иван Божић – Шеф одборничке групе Двери