Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Мандатар као управник Установе за особe ометенe у развоју

0

Београд као најразвијенији регион у Републици Србији је на 60% од просека развијености Европске Уније, док је Регион Јужне и Источне Србије најнеразвијенији регион у Европи, чији је бруто друштвени производ по глави становника, готово 5 пута мањи од просека земаља Европске Уније.

Фото: srbijadanas.net

Фото: srbijadanas.net

Александар Вучић и данас, као и дуже времена уназад „неартикулисано“ и у готово сваком јавном појављивању, тврдимо без познавања значења појмова које користи у својим монолозима, говори о успесима српске привреде, процентима раста друштвеног производа и побољшању квалитета живота њених грађана. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у техничкој Влади Зорана Михајловић, чак се усуђује да изјави и да: „Све европске земље пропадају, само наша економија расте.“

Међутим, колики је достигнути ниво привредног развоја Републике Србије и какве су развојне позиције грађана Србије у односу на Европску Унију и њене грађане, најпрцизније говори Извештај о привредном развоју Србије у 2014. години, усвојен је на седници Владе Републике Србије 24. септембра 2015. године. Овај документ Владе представља годишњи пресек достигнутог нивоа привредног развоја Србије и садржи свеобухватну анализу привредних и развојних резултата транзиције Србије.

Анализом овог документа, Економски тим Српског покрета Двери указује на достигнути ниво привредног развоја Републике Србије у односу на степен развијености и квалитет живота њених у односу грађане Европске Уније. На основу компаративне регионалне анализе привредног раста БДП по куповној моћи по глави становника (БДП PPS), уочљив је све већи заостатак региона у Србији у односу на просек 28 земаља Европске Уније.

tabela trend zaostatka srbije u odnosu na eu

Анализом динамике овог индикатора степена развијености, може се видети да је 2009. године Београдски регион, као најразвијенији регион Србије, имао индекс нивоа од 65% у односу регионални БДП PPS по глави становника земаља Европске Уније. У 2010. години дошло је до пада на 61%, да би у 2011. години регионални БДП PPS по глави становника Београдског региона пао на 60% просека земаља Европске Уније. На том нивоу се задржао и у 2012. и 2013. години.

Регион Војводине бележи раст у 2013. у односу на 2009. годину, али нажалост, Регион Шумадије и Западне Србије, као и Регион Јужне и Источне повећавају заостатак у односу на просек 28 земаља Европске Уније.

Регион Јужне и Источне Србије је најнеразвијенији регион у Европи, чији је бруто друштвени производ по глави становника, готово 5 пута мањи од просека земаља Европске Уније.

Из тог разлога не чуде поновни редови испред страних амбасада у Београду, где млади и високообразовни БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈУ намеравају да потраже ван Србије.

Отуда, господине Вучићу и госпођо Михајловићева, престаните да се односите према јавности и грађанима Србије као да сте управници Установе за збрињавање особа ометених у развоју.

predrag-mitrovic-dveri