Прочитај ми чланак

Двери: ГМО неће проћи! За Србију – земљу без ГМО!

0

На управо одржаној конференцији за новинаре, Двери су најавиле нову кампању:

„ГМО неће проћи“.

На конференцији су говорили:  

– проф. др Миладин Шеварлић, шеф катедре економике пољопривреде и тржишта и  члан Одбора за село САНУ

– Ирена Барет, оснивач покрета СТОП ГМО

– Данило Тврдишић, члан Старешинства Двери и координатор кампање

 

 

 

ГМО НЕЋЕ ПРОЋИ! ЗА СРБИЈУ – ЗЕМЉУ БЕЗ ГМО!

Покрет Двери покреће нову кампању противљења илегалној дистрибуцији генетски модификованог семена и ГМ хране у Србији: За Србију – земљу без ГМО!

 Ниједан модификован живи организам као ни производ од генетички модификованог организма не може да се стави у промет, односно гаји у комерцијалне сврхе на територији Републике Србије”.

                                                            Закон о ГМО, члан 2 (2009)

„Одлучно се противимо увозу и дистрибуцији генетски модификованог семена и хране, као и свих намирница животињског порекла које потичу од животиња које су храњене овом врстом семена или хране”.

                        Предлог Новог народног договора Двери, тачка 4 (фебруар 2011)

 Постојећи Закон о генетски модификованим организмима из 2009. године забрањује дистрибуцију и садњу ГМ биљака у комерцијалне сврхе, као и трговину производима који садрже ГМО. У Србији се упркос томе већ пуну деценију уназад шверцује ГМ семе и саде велике пољопривредне површине са овим семеном, и самим тим се овакве ГМ биљке даље дистрибуирају и уносе у исхрану становништва. До дана данашњег, међутим, није утврђено ко су они који крше овај Закон и да ли су икада кривично одговарали?

Покрет Двери истиче да дистрибуција ГМ семенског материјала уништава домаћу семенску индустрију и производњу здраве хране и увлачи српску пољопривреду у колонијално ропство увозничком лобију – страним добављачима овог семена. Познато је да ако се њива једном засади са ГМО – више не може да се врати на друго семе и сваке године тражи нову набавку ГМО семена на који монопол држе стране мултинационалне компаније. Из овога је јасно који је интерес страних компанија, али није јасно који је интерес домаће привреде и пољопривреде.

У последњих 12 година уништени су готово сви домаћи пољопривредно-индустријски комбинати (чувени ПИК-ови, који су имали све делатности од производње, преко прераде до промета), да би страни трговински ланци добили монопол на трговину основним животним намирницама у Србији.

У току је уништавање и домаћих пољопривредних института који производе и чувају домаће сорте и хибриде, семе и садни материјал чији смо иначе извозник, како би и у тој области завладали уједињени монополи, страни и домаћи тајкуни. Поставља се питање шта ћемо онда сејати на нашим њивама у кризним временима ако немамо домаће семе, односно Банку домаћег семена, што је питање националне безбедности?

Упркос наметања ГМО производа читавом свету од стране великих мултинационалних компанија и центара моћи који иза њих стоје, истовремено расте потражња за здравом храном која је велика привредна шанса Србије, а која је директно угрожена увозом и засађивањем ГМО биљака. Апсолутно је недопустиво уништавање и ове гране домаће привреде која је профитабилна и има велики потенцијал како цена хране буде расла на светском тржишту.

Ако овоме додамо и да смо на прагу 2014. године када ће странци добити право куповине земље у Србији, онда постаје више него алармантно питање шта ће се на тој земљи садити и ко брине о националним интересима Србије да наше пољопривредно земљиште остане у нашим рукама?

На крају, заживљавање ГМО садног материјала шири се и директно утиче на комплетан екосистем и животну средину, и негативан утицај ГМО даље се не може зауставити, како по природу тако и по здравље становништва. У питању су потенцијалне еколошке катастрофе и додатно уништавања ионако врло нарушеног здравља нације.

 

Стручњаци у свету утврдили су да употребљавање ГМ производа за животињску и људску исхрану изазива трајне негативне последице на здравље становништва. Коришћење ГМ производа рађа алергијске реакције, телесне деформације, хормонске поремећаје, канцер, стерилитет и друге тешке болести. Посебно је карактеристично да мултинационалне компаније не дозвољавају да на декларацијама производа који садрже ГМ сировине стоји упозорење потрошачима. Зашто би неко ко тврди све најбоље о ГМО избегавао да то маркетиншки истакне у напомени потрошачима?

У последње време пронела се вест о притиску на нашу државу да либерализује Закон о ГМО, како би омогућила увоз и дистрибуцију генетски модификованог семена и хране, под изговором да је то услов за приступање Светској трговинској организацији. Јавно, јасно и гласно постављамо следећа питања владајућем режиму:

 – Ко из власти гура ГМО у Србију?

– Шта ради Министарство пољопривреде и надлежне државне инспекције које су дужне да спрече увоз, дистрибуцију и садњу ГМ биљака и продају ГМ хране?

– Да ли је ово још једна тема за истраживање системске корупције и криминала у држави?

– Како је уопште могуће да се толерише коришћење ГМО хране у исхрани, а да нису урађена научна истраживања и тестирања ове хране?

 За Покрет Двери питање борбе против ГМО је питање прехрамбене и здравствене безбедности државе Србије! Зато покрећемо јавну расправу и политичку кампању за строжију контролу забране увоза и дистрибуције ГМ семена и хране! Наш циљ је да зауставимо ГМО лоби у Србији – домаће тајкуне и мултинационалне компаније који би да окупирају српско тржиште!

Наш захтев државним органима је једноставан: политичари који дозвољавају кршење Закона, трговци који противзаконито тргују ГМ семеном и храном и шпекуланти који сеју ово семе – морају завршити у затвору, а Србија мора остати земља без ГМО!

 

 Покрет Српске Двери – за живот Србије!