Прочитај ми чланак

ДВЕРИ Да се поништи одлука о вежби Платинасти вук, то је сврставање на страну НАТО

0

Српски покрет Двери поручио је данас да ће са странкама из "државотворне, патриотске опозиције" затражити поништавање одлуке да се у јуну у Србији одржи војна вежба Војске Србије и снага држава НАТО-а "Платинасти вук".

Двери сматрају да је то „апсолутно неприхватиљиво, срамотно“ и представља „кршење њене војне неутраности и одлуке Владе о мораторијуму на војне вежбе са Истоком и Западом док је рат у Украјини“.

„Овим се Србија директно опредељује за НАТО који практично у Украјини води рат против Русије“, рекао је председник Двери Бошко Обрадовић новинарима у Скупштини Србије, наводећи да то значи да ће НАТО „вежбати у Србији коју је бомбардовао“.

„Да ли ће на наш велики празник Видовдан, НАТО који није могао копнено да освоји нашу земљу, марширати Србијом у миру јер је добио позив српских власти?“, питао је Обрадовић, наводећи да је планирано да се вежба одржи 16-30 јуна.

По његовим речима, све је очигледније да се „ова власт усклађује с безбедносном и спољном политиком Европске уније и НАТО“, и поменуо „француско-немачки план о Косову“ и „наговештаје“ да ће се увести санкције Русији.

Посланик Двери Борко Пушкић нагласио је да ускоро предстоји седница Савета безбености Уједињених нација којим овог месеца председава Русија, и питао да ли ће јој присуствовати председник Србије Александар Вучић тражити да Приштина „престане да малтетира“ Србе на Косову.

„Да ли ће затражити, али овога пута искрено, да се тамо врати контигент наших снага, што по резолуцији СБ УН имамо право?“, питао је Пушкић.

Пушкић је рекао да ће сутра, петак, у скупштинском Одбору за безбедност, чији је члан, бити предлози закона о потврђивању споразума са Аустријом и Мађарском о војној сарадњи, односно граничној контроли, напомињу да представљају део „латентног, заобилазног, перфидног улажења Србије у НАТО“.

Он је подсетио да су „с врха руске државе“ навели да ће пажљиво пратити војну вежбу „Платинасти вук“ и нагласио да вето Русије у Савету безбедности УН „чува Косово у Србији“, а да је искуство с НАТО „искључиво лоше јер наступа антисрпски“.