Прочитај ми чланак

Дулић могући политички азилант у Канади?

0

Београд – Ћао, нема више.
Оливер Дулић, бивши министар просторног планирања и заштите животне средине, могао би током пута у Канаду, где ће од 21. до 26. октобра учествовати на 127. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније, да затражи политички азил у тој земљи.

Према речима саговорника Курира, овакав сценарио има правно утемељење јер је против Дулића у Србији тужилаштво тек јуче покренуло оптужни предлог, а притвор му није одређен, нити има забрану изласка из земље.

У прилог тези да ће можда тражити азил иде и стална Дулићева кукњава да је жртва политичког прогона, да се против њега води медијска хајка и да је забринут за безбедност своје породице.

– Технички, Дулић може да тражи политички азил у Канади. Чим дође до првог државног службеника, каже: ја сам тај и тај, прогоне ме у мојој земљи и њему се онда даје статус лица које тражи азил. Затим следи провера да ли му је живот заиста угрожен, да ли је политички прогоњен и онда њихови надлежни органи доносе одлуку да ли да му дају политички азил – објашњава Предраг Симић, некадашњи амбасадор Србије у Француској, док Владислав Јовановић, бивши амбасадор Србије у УН и шеф дипломатије каже да би Дулић могао да затражи политички азил јер против њега у Србији није покренут поступак.

– Формално, тај поступак није покренут и с те стране Дулић би могао да затражи политички азил. Све и да му га дају, уколико овде уследи истрага, они могу да преиспитају своју одлуку – каже Јовановић и додаје:

– Међутим, не мора Дулић да иде у Канаду да би добио азил, може то да уради и у некој суседној земљи.

 

Честитамо! Частили сте Дулића са 1.500 евра
Оливер Дулић би, како каже, требало да отпутује у Канаду 20. октобра као члан седмочлане делегације Скупштине Србије. Повратна карта кошта око 1.500 евра по особи, а наравно, плаћена је из државног буџета. Делегацију предводи председник Скупштине Небојша Стефановић.

 

Хоће да ме затворе
Бивши министар Оливер Дулић каже да је подизање оптужног предлога против њега компромис тужилаштва и извршне власти.- Јасно је да је овај режим хтео да види једног бившег министра у затвору, и очигледно је притисак био толики да је поступак морао да оде у следећу фазу – рекао је Дулић и додао да је извршна власт покушала да изврши притисак на тужилаштво да се њему одреди притвор.

 

Тужилаштво: Безусловни затвор
Тужилаштво за организовани криминал поднело је јуче оптужни предлог против Дулића, његовог бившег помоћника Небојше Јањића и директора ЈП „Путеви Србије“ Зорана Дробњака, којим је предвиђена казна до пет година затвора. Како је тужилац Миљко Радисављевић рекао за Курир, поступак би требало да буде завршен до краја године.- Предлажемо да се након одржаног главног претреса и извођења предложених доказа сви осумњичени осуде на безусловне казне затвора – наводи се у оптужном предлогу.

 

(Курир)