Прочитај ми чланак

Дулићева агенција узела 356.000 евра, а да нико у Влади не зна чиме се она бави!

0

Дулићева агенција узела 356.000 евра!
Агенција за становање, у надлежности бившег Министарства за животну средину, из буџета добила 42 милиона динара.

Јањић: Агенција основана због кредита

Небојша Јањић, помоћник бившег министра Дулића, објашњава да је Агенција основана по Закону о социјалном становању из 2009.

– Основана је ради изградње 1.700 станова у 12 градова, који се мањим делом финансирају из буџета, делом то чине локалне самоуправе, а највише од кредита банке Савета Европе. Један од услова за кредит било је оснивање тела како би кредитори пратили ток новца. Од 12 градова, Агенција је до априла закључила уговоре са седам. Због избора и конституисања Владе настао је застој. Очекује се наставак у септембру – каже он.

Фантоми
Републичка агенција за становање добила је чак 30 милиона динара из буџета за ову годину, плус 12 милиона за последњих пет месеци прошле године, а да нико у Влади не зна чиме се они у ствари баве! Агенција је основана јула 2011. године, а била је у надлежности бившег Министарства за животну средину, рударство и просторно планирање Оливера Дулића. Званично, посао им је обезбеђење услова и средстава за одрживи развој социјалног становања домаћинствима која из социјалних и економских разлога не могу да дођу до стана по тржишним условима. Али, иако је на то укупно потрошено 356.000 евра, није могуће утврдити колико је самохраних мајки, тешких инвалида или деце чији су родитељи погинули збринуто.

 

– На сва ваша питања може да одговори директора Маја Лакићевић после годишњег одмора, с којег се враћа 20. августа – рекли су нам у Агенцији. Од Оливера Дулића јуче нисмо успели да добијемо коментар.

 

У новој Влади Агенција је одговорна Министарству грађевинарства и урбанизма Велимира Илића, који за Курир најављује преиспитивање рада тог тела.

– Тек сам почео да радим, али колико ми је познато одраније, та агенција треба да брине о социјалном становању. Не знам шта су ти људи у Агенцији урадили – прича Илић и наставља:

– Хвала вама што сте то истраживали. Као министар ћу у понедељак да их посетим! Тражићу им да ми направе извештај о свом раду, пројектима, где је одлазио сваки динар из буџета… Ако њихово постојање има сврхе, наставиће да раде. У супротном, биће угашени. Ова држава има силних агенција које ништа не раде. Takva пракса биће прекинута. 

 

(Курир)