Прочитај ми чланак

ДУЕЛ ШЕШЕЉА и ВУЧИЋА: Ко је јачи? (ВИДЕО)

0

Војислав Шешељ председник Српске радикалне странке, слушајући говор тадашњег мандатара Александра Вучића много пута је са својим упадицама на ироничан начин прекидао садашњег премијера.

Теме које су Вучић и Шешељ разменили кретале су се од дужине експозеа, преко пелена, ушију шефа посланичке групе напредњака Александра Мартиновића до кафе и бурека.

Шешељ је током седнице констатовао да ће седети и два дана, ако је потребно, да саслуша експозе, док је Вучић поручио да је, колико год та добацивања била непријатна, његова дужност да саслуша политичке противнике, бар оне који су решили да остану у сали.

У једном тренутку, Вучић је прекинуо говор и рекао да је, током сат времена читања, изнео само око осам одсто експозеа, што би значило да ће читати до један сат иза поноћи.

Вучић је потом, на опаску Војислава Шешеља, рекао да су лидеру радикала можда потребне „памперс“ пелене, али да њему нису.

„И нећу да седим, ја ћу да стојим“, рекао је Вучић.

Вучић је потом још једном рекао да нема шансе да у пристојно време заврши читање експозеа и председници парламента рекао да ће препричати неколико страница, а да скупштинске службе доставе посланицима 260 страна експозеа.

На то је Шешељ добацио да је спреман да седи у парламенту и два дана ако треба, на шта је Вучић рекао: „Знам, стижу пелене.“

Неформални разговор мандатара и лидера СРС наставио се након што је Вучић посланику СНС Александру Маритновићу рекао да не гледа у телефон, јер га види у екрану, Шешељ је добацио погрдан израз „клемпо“.

Вучић je узвратио да физичке карактеристике некога нису разлог да ту особу поштује или не.

„Ја имам много већих физичких мана него што су клемпаве уши, а мислим да знање и нечији морал, одговорност и марљивост вреде много више од тога какав вам је нос и какве су вам уши. Плашим се да ћете ви то тешко да савладате“ рекао је мандатар.

Шешељ му је одговорио: „Нисам рекао да су му клемпаве уши већ да је клемпо“.

Вучић је навео да и то што Шешељ добацује говори много више о њему, док га је председница парламента замолила да престане да добацује и да неформално комуницира са мандатаром, те да омогући мандатару да настави да излаже еспозе.

„У праву је Шешељ, ја сам крив што сам одговорио на његово добацивање, извињавам се свим посланицима“, рекао је потом Вучић.

После одређеног времена, Шешељ је поново почео да добацује из посланичке клупе, а Вучић му је поручио да не злоупотребљава његову добру вољу.

„Обезбедићу вам и кафу и бурек, знам да вам је то потребно“, рекао је Вучић.

Истакао и да је његова обавеза да саслуша своје противнике, бар оне који су у сали и слушају његов експозе, за разлику од оних који су, каже, отишли да се брчкају у базенима.

У тренутку кад је мандатар говорио о лошим радним навикама и о томе да у земљама које су успешне ретко ко седи у кафићима у радно време и испија кафе, чуло се добацивање из посланичких клупа, што је Вучић прокоментарисао: „Немојте да ми цокћете ви који сте унишли 80 одсто српске индустрије“.