Прочитај ми чланак

ДСС-ова изборна листа изненађења

0

dss

Демократска странка Србије за предстојеће парламентарне изборе кандидовала је неколико својих „стандардних” посланика, али је својим бирачима приредила велико изненађење, изоставивши са листе шест врло истакнутих посланика у распуштеном скупштинском сазиву. У ову изборну трку ДСС је ушао без Синише Ковачевића, Санде Рашковић-Ивић, Милице Радовић, Марка Јакшића и Радојка Обрадовића.

Иако је на ДСС-овој листи највише изненађења баш међу двадесетак првих кандидата, дакле оних који имају готово загарантован улазак у парламент, ту су, ипак, и они на које се ова странка годинама ослања у посланичким клупама. Уколико ДСС на предстојећим изборима добије најмање толико гласова као на последњим, могао би да рачуна на 21. посланика, то значи да би у парламент ушли: Војислав Коштуница, Слободан Самарџић, Донка Бановић, Ненад Поповић, Александар Поповић, Душица Морчев, Милош Алигрудић, Славиша Ристић, Андреја Младеновић, Јован Палалић, Бојана Божанић, Дејан Михајлов, Миодраг Димитријевић, Милан Лапчевић, Мирослав Петковић, Маријана Марјановић, Зоран Савић, Предраг Џајевић и Милица Дука. На место у парламенту могао би да рачуна и портпарол странке Петар Петковић, који је на 22. месту, пошто Коштуница никада до сада није преузимао посланички мандат. На листи ДСС-а је Саша Дујовић (31 место), који је у распуштеном скупштинском сазиву био део посланичког клуба СПС-а.

У односу на изборну листу из 2012. године, на овој у првих 20, поред поменутих са почетка текста, нема ни Милоша Јовановића, који је, због незадовољства радом странке, прво вратио посланички мандат, а потом и поднео оставку на место потпредседника. Јовановић је, ипак, остао „обичан” члан ДСС-а. Марко Јакшић, некадашњи потпредседник ДСС-а, сада није на листи, али, како каже, „време је да неко други уђе у парламент, не може странка да се врти само око једног човека”. Према његовим речима, то је једини разлог што није на листи. ДСС ће, ипак, имати у парламенту посланика са Космета и то је Славиша Ристић из Зубиног Потока.

Велико изненађење представља изостанак са листе дугогодишњег посланика и донедавне потпредседнице странке, Милице Радовић. Радовићева за „Политику” то објашњава овако:„Ја сам се у страначком раду и на свим страначким органима залагала за то да се странка врати изворним принципима и вредностима. Вероватно је то моје залагање разлог што ме нема на листи. Наравно, то не значи да ја излазим из странке, или да напуштам политику, напротив. То је одлука једног од најутицајнијих људи у странци, а ја ћу се кроз своје деловање у странци залагати за њене изворне принципе.”

Одлука ДСС-а да на прошлим изборима кандидује Синишу Ковачевића, драмског писца и Ковачевићево прихватање, било је мало изненађење, његов изостанак са листе је мало веће изненађење. Ковачевић за „Политику” каже: „Нисам на тој листи зато што ја то нисам хтео. Нисам хтео ни на претходним изборима, јер не видим себе у тој врсти деловања, али сам прошли пут ушао у парламент на изричиту молбу председника странке. На питање зашто нисам на овој листи, могу да кажем да је то, вероватно, због тога што сам одржао један говор на седници Главног одбора у Новом Саду у коме сам критиковао начин на који господин Коштуница води странку са својим најближим сарадницима. Дубоко сам незадовољан начином, не само вођења странке, него и презентацијом њених ставова и идеја у јавности. То је одговор.”

Санда Рашковић-Ивић, поред још две даме Донке Бановић и Милице Војић-Марковић (обе су на листи), била је један од најактивнијих посланика, а зашто није на листи, овако нам је објаснила: „Нисам на листи зато што имам неке приватне планове.” На нашу констатацију да није на листи по својој жељи, она нам је одговорила: „Па, не баш својом жељом, али кад је тако испало, онда је то и моја жеља. Остајем члан ДСС-а, то није спорно.”

Дугогодишњи председник Извршног одбора странке и њен посланик, Радојко Обрадовић, такође, није на листи, али од њега нисмо успели да чујемо шта је томе разлог.

Ковачевић: ДСС-у сам лојалан до 17. марта

„Е, сада, пошто сам ја из такве породице у којој ме је покојни отац учио да небески свод почива на два стуба – један је правда, а други лојалност – ја из осећаја одговорности према покојном оцу, више нећу да одговарам на питања о овој теми. Дакле, ако им нећу помагати у кампањи, а нећу, нећу им ни одмагати. Али је та моја лојалност и осећање правде и правичности затворено у једну конзерву на којој пише –’рок употребе до 17. марта’. Од 17. марта, можете добити одговоре од мене, који неће бити ни цензурисани, ни аутоцензурисани”, каже Синиша Ковачевић.

Дерета из „Политике“ сазнао да није на листи ЛДП-а

Либерално-демократска партија на изборе иде са својим најистакнутијим и најпоузданијим кадровима, а овај пут на листи нема редитеља Миљенка Дерете, као ни посланице из распуштеног сазива Светиславе Булајић. Ни једно ни друго нису знали да нису на листи.

Миљенко Дерета, био је директор НВО „Грађанске иницијативе”, али је ту функцију због уласка у парламент замрзао. Наше питање зашто није на листи, изненадило је Дерету. Како се испоставило он је од „Политике” сазнао да није на листи. С обзиром на ову околност, није желео то да коментарише. И Светислава Булајић је, како се то каже, чула ту вест из друге руке.

На листи ЛДП-а су и кандидати Бошњачке демократске заједнице, а, уколико би ЛДП освојио толико гласова колико на прошлим изборима, имао би 19 мандата, а посланици би били: Чедомир Јовановић, Жарко Кораћ, Наташа Мићић, Ненад Милић, Иван Андрић, Ранка Савић, Сеад Шаћировић, Бојан Ђурић, Радмила Геров, Душан Мијић, Кенан Хајдаревић, Јудира Поповић, Самир Тандир, Иштван Хуђи…

(Политика)