Прочитај ми чланак

Државни врх испреговарао у Бриселу: Албанци Србима узимају власт

0

kosovska-mitrovica

Док се српски кандидати за градоначелнике у Косовској Митровици препуцавају између себе, Приштина убацује своје сународнике у бирачки списак у том граду, иако ту никада нису живели. Циљ им је да Албанци освоје што више одборничких места, а можда и локалну власт на предстојећим изборима 3. новембра.

Крстимир Пантић, заменик директора Канцеларије за КиМ и кандидат за првог човека Митровице каже да има све доказе о нелегалном преправљању бирачких листа:

– Посредством ОЕБС добили смо бирачки списак Приштине, по којем, 6.000 Албанаца који никада нису живели у северном делу Косовске Митровице, сада имају право гласа.

Иначе, по српском бирачком списку, коришћеном на последњим републичким изборима, у северној Митровици има око хиљаду Албанаца са правом гласа, док је Срба и других неалбанаца 16.000.

– То значи да, уколико би сви Албанци изашли на изборе, уз ових 6.000 са спорним бирачким правом, могли би да добију 7.000 гласова. На другој страни, с обзиром на позиве на бојкот избора, рачуна се да ће у Митровици изаћи неколико хиљада Срба и тако се може десити да у овом граду Албанци буду власт – указује Пантић који не искључује могућност да је „дописивања“ албанских бирача било и у неким другим местима.

Да парадокс и подвала буду још већи, на списку за јужни део Митровице нашли су се и Срби, иако тамо не живи ниједан наш сународник:

– Бриселски споразум предвиђа фер изборе, а они то тешко могу бити под оваквим условима који су покушај промене етничке структуре становништва и основ за крађу гласова и манипулације – закључује Пантић.

ИВАНОВИЋА “СПОЈИЛИ“ СА АДРИЈАНОМ

Пантић је у понедељак оптужио свог противкандидата Оливера Ивановића да је већ направио договор са Адријаном Хоџић, шефицом Канцеларије Владе Косова за север, да заједно праве власт у Косовској Митровици:

– То се прича по граду и немам разлога да сумњам да није истина.

Ивановић је изјавио да су Пантићеви наводи „потпуно бесмислени“ и да говоре о великој забуни његовог противкандидата:

– Како је могуће да се договарам о власти са Адријаном Хоџић која уопште нема листу за изборе већ се само кандидује за градоначелника?

(Вечерње новости)