Прочитај ми чланак

ДР САНДЕ РАШКОВИЋ ИВИЋ: Ако Вучић добије избори Србија се претвара у складиште нуклеарног отпада

0
Конвенција Двери и ДСС (ФОТО:  dverisrpske.com)

Конвенција Двери и ДСС (ФОТО: dverisrpske.com)

Говор председнице ДСС ДР Санде Рашковић Ивић на Главном одбору ДСС, у Београду  30.01.2016.године:

„Даме и господо из ДСС, драги пријатељи,

Шпанска серија „Долазе избори“ је у току. Сећате ли се да је 2014. када је Вучић с напредњацима добио плебисцитарну подршку рекао да 2015.године следи бољитак, да би се исти одгодио на 2016., па онда пре који месец на 2018., а сада чујемо да је Вучићу потребан још један четворогодишњи мандат да земљу извуче на прави колосек, што се очекује дакле 2020. Суштински разлог за расписивање изборе лежи у чињеници да би Вучић редовне изборе 2018. године драматично изгубио, јер би у наредним двема годинама још више до изражаја дошли, већ сада јасно видљиви, лоши резултати његове владавине.

Шта је Вучић стварно урадио у периоду своје неприкосновене власти? Заглибио је земљу у дужничко ропство према ММФ, а да то није било ни за подизање пољопривреде, индустрије, нити било које производње, смањио је плате и пензије и направио је невиђене државне уступке предајући Косово и Метохију албанским сепаратистима.

Дијагноза стања у Србији данас јесте да је то земља без изгледа да се економски опорави, са даљим урушавањем здравства, образовања, културе пољопривреде, растакањем суверенитета, повећањем незапослености и сиромаштва. Грађанима заиста веће тортуре не треба, а још када се то зачини контролом медија и цензуром, у виду сталног испирања мозга народу, сервирањем прича о великим успесима, бољитку и ЕУ…

ЕУ, у коју ћемо уз одговарајућа понижења ући за око 30 година, колико ће трајати и изградња “Београда на води“, неочекивано отворено показује потискиване капацитете за ксенофобију, антисемитизам, огољени расизам сваке врсте, и истовремено пљачка остатке своје периферије чијој је пропасти сама обилато допринела. Успут завлачи руке и у остатке остатака код лаковерне сиротиње изван Уније, којој и споља и изнутра обећавају да ће јој бити боље када распрода све што има, кад јој се отворе поглавља и када се прикључи на претприступне фондове. Каква је у својој суштини бриселско- унијска администрација види се на примеру Грчке. Зар сте могли замислити евентуалну распродају Грчке због дугова?

Иако цео живот знамо за реченицу “Дужан ко’ Грчка”, схватали смо је као лаки прекор. Али очекивати од Западне цивилизације да прода своју властиту колевку због профита или дуга Западној цивилизацији сматрало би се поодмаклом фазом лудила или крајем те исте Западне цивилизације. Али Брисел охрабрује да се на тезгу стави родно место демократије, филозофије, политичких наука, западне књижевности, важних принципа природних наука, олимпијских игара…

ЕУ је спремна да прода историјску Европу. Већ је састављен списак грчких некретнина, али и покретних вредности за продају. Запад је по списку чији је идејни творац немачки министар финансија Волфганг Шојбле бацио око на луке Пиреј и Солун, 77 332 државне парцеле, 2500 зграда у власништву Министарства културе, плаже на Пелопонезу,6000 острва већих и маљих, 14 аеродрома и много шта другог. Што се онда чудимо да су остајали ови евроатлантисти тако хладни када смо им објашњавали да је КиМ наша српска колевка, наш идентитет… И док трговци у Бриселу процењују да је све то што су намерили да узму Грчкој вредно само 50 милијарди евра, јер су у ЕУ пале цене некретнина, у Србији се води политика да ЕУ нема алтернативу.

Ако којим случајем Вучић добије још четири године мандата и поново успе да превари грађане,Србија ће се дефинитивно претворити у складиште нуклеарног отпада и азил за мигранте. А замислите само бахатост власти коју ћемо сви да осетимо. Пре неки дан министар финансија љутито изјављује да ко у овој земљи није задовољан реформама нека иде у иностранство. Па би он тако у иностранство послао и лекаре и медицинске сестре и наставнике и уметнике. Срећан Вам пут у иностранство, господине Вујовићу, а народ оставите на миру!

Вођа Вучић каже да не може да спроводи реформе, јер их већина Срба неће. Као у Краљу Ибију од Жарија, када краљ узвикује:Народ је лош, треба га мењати! Наравно, вођа стално захтева промену свести српског народа. Па није важно ако је народ против реформи, ту су Вођини подржаваоци помоћу којих ће спровести наум. Дакле, он тражи више моћи да би земљу иреверзибилно водио у ЕУ – ову и овакву творевину.

Некада најоштрији критичари радикалске политичке филозофије и праксе, универзитетски професори пресвучени у тзв.политичке аналитичаре и цео рој тзв. независних, а ја бих рекла „џубокс“ политичких аналитичара, новинари евроатлантске оријентације и њима идеолошки истоветне невладине организације, препознали су у Александру Вучићу ефикасног демократу протестантског морала. Они хорски поручују опозицији да ни групно, ни појединачно, у судару с њим немају никакве шансе на најављеним ванредним изборима. Доминира комбинација НАТО варијанте са евроунијаћењем и отклоном од Русије. Један професор овако промишља нашу стварност:“ Србија у Европи већ има статус вазала, па кад је тако онда барем бирајмо чији ћемо вазали бити-што даље од Русије, што ближе Западу. Све друго је филозофија паланке!“ Није му пало на памет да је то капитулација?!

Драги пријатељи, Вучић и његове овакве апологете, лажни дипломци и доктори наука које Вучић поставља и смењује, понижава и прозива, на њих јадне и у смртном страху се издире, играјући у мега ријалитију који се зове „Влада Србије и прикључења“, воде Србију и њене грађане путем тоталне пропасти. ЛДП- овска идеологија и радикалска технологија власти! Али Вучић, то одавно видимо, и сам је уплашен човек. А уплашен човек са толико моћи је и опасан човек!

Зато се самосажаљева, зато користи свој таблоидни партијски билтен да глуми Калимера против кога су се на правди Бога сви удружили, мисли да није омиљен онилико колико заслужује и очекује, јер види и он и његови да не могу да се појаве нигде, а да нису међу ботовима, па да не буду извиждани. Зато устаје у пет ујутро, зато му је увек мало рејтинга,зато хоће све,зато ружи свој народ, зато је безобално арогантан. Зато дозвољава оном Бабићу, шефу сале у Скупштини Србије, да примитивно затире сваку трунку памети уколико долази са стране опозиције. Зато се и сам Вучић који после Правног факултета ништа озбољно није радио ,осим што се бавио политиком код Шешеља, усуђује да ниподаштава сваку струку која му стоји на путу државничке адолесценције-економију и елекротехнику- зато што се противе продаји Телекома, архитектуру, урбанизам и грађевинарство, као и осталу „затуцану већину“(како се сам изразио о нама)- зато што доводе у питање макету Београда на води. Та му се макета допада, јер му је ове путујуће Арапе послала Хилари Клинтон, али му се не допада макета руског система С-300 чија је цена десет пута мања само од вредности терена поклоњених за изградњу Београда на води.

telekom-prot-5-sanda-bosko-s

Одговор на овај процес систематског упропашћавања Србије ДСС и Патриотски блок дају својом изборном платформом и кадровским решењима. А верујте ми, могуће је супротставити се! Прва победа је била осујећење продаје Телекома, јер смо алармирајући стручну и синдикалну јавност у широком фронту спречили пљачку државе и уништење судбине барем 100000 грађана. Не ради се само о радницима Телекома, већ и о малим привредницима и научницима који раде, иновирају и производе за Телеком.

Наша политика окретања од ЕУ, значи слободу за Србију. То значи јачање домаће привреде и пољопривреде, домаћих банака, укидање противуставног смањења пензија, враћање плата у јавном сектору на ниво пре смањења 2014., стављање ван снаге свих штетних закона као што су Закон о улагањима, Закон о раду, Закон о конверзији земљишта, Закон о пољопривредном земљишту. Забранићемо тајне уговоре и објавити све уговоре за цео проширени јавни сектор, смањићемо порезе и доприносе и увести прогресиван синтетички порез, предност ћемо дати домаћим привредницима и занатлијама у односу на несразмерне привилегије које данас уживају страни инвеститори. Земљу странцима нећемо продавати ни у саксији. Њу треба да купују уз повољне банкарске кредите домаћи паори, људи који земљу обрађују и од ње хоће да живе. Формираћемо задруге-коопперативе у свакој општини и дати им капитал за финансирање пољопеивредне сезоне. Штитићемо породице,жене и мајке,подстичући материнство и материнске привилегије. Залагаћемо се за здравље и школу за све, за здраву и школовану, културну Србију.

Питаћете ме како?

Имамо план. Само одустајање од евроунијског пута неће изискивати трошкове лажног приказивања финансијског стања о томе како нам добро иде и како у буџету имамо мали дефицит. Без Брисела и ММФ за вратом моћи ћемо да организујемо привреду и живот онако како нама одговара и како је у интересу грађана Србије. А у њиховомм је интересу да буду газде на својој земљи и да буду газде у својим занатским радњама и предузећима, да раде и производе за српске домаће велике системе који остају овде и приходују у буџет Србије да би могли да се лечимо и школујемо децу. Подржаваћемо само оне интеграције које Србији доносе корист, као и сарадњу са свима онима који ће помоћи просперитету Србије и повећању стандарда њених грађана. Данас када у свету имамо земље БРИКС-а, с којима је договор могућ и чак пожељан, срљати на бриселски Титаник не представља знак ни добре политике, нити корисног поступања.

sanda bosko-krim-300-6У нашој политици биће Европе у којој има и Русије. У нашој политици неће бити идолатрије бриселских чиновника, а биће више Русије, више Кине и других пријатељских земаља. Тражићемо поништење Бриселских споразума и премештање преговора између Београда и Приштине у Уједињене нације под окриље Савета безбедности где имамо моћне савезнике. Подржаваћемо и штитити Републику Српску, као и референдумско изјашњавање народа у Српској везано за правосудне органе.

Такође ћемо подржавати све наше сународнике у бившим југословенским републикама. На обесправљеност Срба у Црној Гори и на утеривање Црне Горе у НАТО без да се о томе изјасне грађани реаговаћемо у одбрану и подршку, а не методама анестезирања народа и подржавања србофобичних лидера у региону као што то чини данашња власт.

Срби у Хрватској остављени су на немилост усташоидном режиму у Загребу који слави Павелића и прави листе издајника. Тај режим прима честитке од Вучића, уместо да прима демарше.

Злонамерни ће рећи да се залажемо за сукобе. Никако! Залажемо се за максимална права Срба у региону. Залажемо се за слободу и нормалан и достојанствен живот сваког грађанина Србије.

На изборе излазимо кадровски спремни. Нудимо грађанима Србије другачију политику. Заступника евроскептичне и одлучне анти НАТО политике, политике која се залаже за чвршће везе са Русијом и заступа економски патриотизам форсирањем домаће привреде, данас нема у Скупштини Србије. А статистике и то оне најнеповољније кажу да у Србији 50% грађана не подржава приступање Србије ЕУ, подршка НАТО је на 8%, а Русији на 70%. Милион незапослених, стотине хиљда у страху од губитка посла, говоре да је земљи Србији неопходна нова политика и нова политичка снага која би представљала управо те наше грађане у Скупштини Србије.

Уз ову позитивну изборну кампању у којој ћемо народу понудити и објашњавати своју политику, желимо и да скренемо посебну пажњу на важност изласка на изборе. ДСС ће водити и посебну кампању за излазак што већег броја грађана на изборе.

Пракса је показала да скупо плаћамо сваки пут када не изађемо на изборе, нацртамо чича Глишу или дамо глас неким егзотичним партијама дизајнираним који месец пред изборе. Локална руководасва СНС, не да нису била на висини задатка, већ су се избрукали, а многи и упропастили своје локалне средине. Истраживања су показала, и то Вучић зна, јер их је он наручио, да би СНС изгубио власт у осамдесетак градова и општина у којима сада власт држи. Моћ коју је Вучић нагомилао у релативно кратком временском периоду још је наизглед велика. Она се ослања на страховиту контролу медија, цензуру и аутоцензуру, гушење локалних медија и претварање неких у властите партијске билтене. Вучићу су потребни избори да би спречио дебакл своје странке на локалном нивоу, али и да би купио време, јер би 2018. на изборима СНС пала уз тресак. Вучићу и напредњацима је потребна мала излазност. Он зна да по радикалском моделу устроји своје.

А тај модел је: моји сви да изађу, додати и део застрашених или поткупљених, а других да изађе што мање. Њему су потребни незаинтересовани и апатични поданици. Људи који су своје бирачко право и одлуке исцрпли у гласању о избацивању актера из ријалитија. Мала излазност се најбоље обезбеђује причама да “су сви исти”, “Вучић ће опет да победи” , “опозиција је безидејна”, “требају нам нови људи”…

Они који су се већ продали или они интелектуалци који су се нагодили с режимом папагајски говоре “све је прекасно”, “опозиција је слаба, мртва”, “данас не вреди било шта радити” . То је превара! Сви ми, грађани ове земље, треба да будемо свесни личне одговорности за будућност наше државе, нас самих, наше деце и унучади. Зато је важно на изборе изаћи и гласати! Зато је важно да грађaнима објаснимо да нисмо сви исти. Уз све наше мане и политичке грешке не можемо никада да будемо толико бескрупулозни, осиони, незналице и лоши као СНС власт. Сем тога дијаметрално супротна политика од оне коју спроводи власт и парламентарна опозиција у Србији, чини нас новима, другачијима и аутентичнима. Вучић је само парадигма лоше власти коју је преузео од Тадића. Криза једне личности и једне странке свакако је неупоредиво мање важна од кризе политике коју ова власт сада спроводи.

Драги пријатељи, ДСС је спремна за изборе . На изборе на свим нивоима излазимо у коалицији са Српским покретом Двери и Патриотским блоком. Имамо политику, имамо традицију, имамо људе, имамо снаге и храбрости да своју политику и истину проносимо Србијом.Изборни услови тешко да су икада били гори. Борићемо се да их побољшамо због општег добра, али и у инат!

Покушали су да од нас учине свој привезак, када нису успели покушали су да нас разбију споља и изнутра, покушали су да нас блате, да нас финансијски исцрпљују, да нам срамотно умање подршку народа и снагу. Радиће то и даље, али нека их. Ради синко свој посао рекао је Вукашин из Клепаца!

Али ми имамо нешто што они немају,имамо своју, а не туђу политику, чисту савест и срце које куца за Србију слободе и правде!

У Скупштини Србије нећемо дозволити доношење накарадних закона који су против живота,сигурности , стандарда и здравља грађана Србије. Највише добро једног народа јесте његов национални понос. Ми ћемо га бранити увек и на сваком месту!

Браћо и сестре крећемо на посао полетно, међу народ!

До победе Србије слободе и правде! Живели! Живела Србија!”.

Извор: Србин.инфо, ДСС