Прочитај ми чланак

Др Ковић, др Копривица и адв. Феђа Димовић о томе ко је све Србин, а ко није ВИДЕО

0

Трибина на тему „Сви за(једно) – заједништво као кохезивна нит и браник нације“, на којој су говорили проф. др Часлав Копривица са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета Универзитета у Београду и адвокат и члан групе „Београдски синдикат“ Феђа Димовић, одржана је на Филолошком факултету Универзитета у Београду.

Проф. др Милош Ковић истакао је да су народи заједнице сећања, а да сећања могу бити древна. У даљем излагању, Ковић се позвао на Ерика Хобсбаума и Ентонија Смита који су оспорили тврдњу да је нација настала у 18. веку. „Етно-симболизам представља заједнице које уједињују симболи. Симболи представљају неке кључне тренутке у историји, које људи памте, а то су најчешће кључни тренуци у историји“, рекао је проф. др Милош Ковић. Професор Ковић подвукао је да су носиоци сећања код древних народа верске заједнице. Он је предочио да верске заједнице чувају предања и веровања и зато су она тако трајна.

Проф. др Часлав Копривица објаснио је шта представља један народ и заједницу. Он је навео да људи морају бити кадри да, поводом утицаја разних ствари, њих осећају заједно, да мисле једно, доживљавају једно, да би могли бити заједно. „Оно што нас чини народом јесте она граница која нас дели од случајних колектива који се од околности до околности формирају и онога што почиње да води константној историјској егзистенцији. Бити заједно значи чинити заједницу“, предочио је проф. др Копривица. Проф. др Часлав Копривица додао је да бити заједно значи бити за нешто или против нечега заједнички. Професор је подвукао да би требало да се, када се као народ изјашњавамо по неком питању, то догоди на усаглашен начин.

Адвокат и члан групе „Београдски синдикат“ Феђа Димовић осврнуо се на сопствено искуство у групи. Подсетио је да је њихова потреба била да у времену распада државе у којој су живели покажу да је заједништво нешто што је могуће. „Ми смо имали потребу да кроз наш пример покажемо да је заједништво могуће. Тек у каснијим годинама, схватили смо да је суштина заједништва вера и саборност“, нагласио је Феђа Димовић. Он је закључио да је вера суштина заједништва, саборност и идеја да човек не може да бира свој пут као индивидуа, него заправо кроз литургијску стварност. Димовић је изјавио да због тога нису дозволили да се међу члановима групе догоде поделе због материјалних ствари, већ да је њихово пријатељство било на духовном, много вишем нивоу.

Модератори трибине били су Никола Узелац из студентске организације Српски политички форум са Факултета политичких наука и Марија Мијовић из хуманитарне организације ,,Српска омладина за Космет”

Организатори трибине били су студентска организација Српски политички форум са Факултета политичких наука и хуманитарна организација ,,Српска омладина за Космет”.